5 POSNIH KREMASTIH SALATA - idealno da ih napravite danas, za Aranđelovdan!
Prave se za tili čas i idealno je osveženje za današnju slavsku trpezu za Aranđelovdan!
Posne salate su neizostavan deo slavske trpeze i posebno se izdvajaju kremaste verzije koje imaju bogat ukus i lepu teksturu.
Bilo da želimo doručak, predjelo ili glavno jelo, ove salate su jednostavne za pripremu i veoma ukusne.
Donosimo šest posnih kremastih salata koje se lako prave, a odlične su za svaki slavski sto.
Posna pašteta, jednostavno i kremasto predjelo
Za pripremu ove paštete koristimo:
-
jednu konzervu tunjevine u ulju
-
jednu konzervu sardine u ulju
-
250 g posnog margarina
-
sok od pola limuna
-
so i kiseli krastavčići po želji
Priprema:
Margarin ostavimo na sobnoj temperaturi da omekša, a zatim ocedimo ulje iz tunjevine i sardine. U omekšali margarin dodajemo ribu i mutimo dok ne dobijemo jednoličnu i kompaktnu masu. Posolimo po ukusu, dodamo limunov sok i sitno naseckamo dva do tri kisela krastavčića koje umešamo u smesu. Paštetu hladimo u porcelanskoj posudi i služimo. Najbolja je kada odstoji jedan dan i lepo ide uz tost i topli čaj.
Urnebes posna salata, bogata i aromatična
Za ovu salatu koristimo:
-
kuvani krompir
-
šargarepu iz turšije
-
kiseli krastavac iz tegle
-
posni majonez
-
posni kačkavalj
Priprema:
Krompir kuvamo u ljusci, oljuštimo ga i ostavimo da se ohladi. Zatim rendamo krompir, mrkvu, kiseli krastavac i kačkavalj, slažemo slojevito i između svakog sloja dodajemo posni majonez. Salatu završavamo majonezom i kačkavaljem i možemo je dekorisati po želji. Ovakav način slaganja daje lep izgled i raznovrsnu teksturu.
Posna salata sa kikirikijem i kukuruzom
Za pripremu koristimo:
-
jednu šolju slanog pečenog kikirikija
-
jedno pakovanje kukuruza šećerca
-
dve kašike posnog majoneza
-
dve kašike posne pavlake
-
jednu šolju pirinča
-
jednu šolju šampinjona iz tegle
-
jednu svežu crvenu papriku
-
so i biber po ukusu
Priprema:
Kukuruz i pirinač kuvamo odvojeno, kikiriki, šampinjone i svežu papriku sitno iseckamo, zatim mešamo pavlaku i majonez i dodajemo sve ostale sastojke. Posolimo i pobiberimo po ukusu, dobro izmešamo, dekorisemo i ostavimo u frižideru da se ohladi. Ova salata se lepo prezentuje u staklenim posudama i može se ukrasiti peršunom, čeri paradajzom ili rendanim posnim kačkavaljem.
Posna ruska salata
Potrebno je:
-
500 grama kuvane bele ribe kao što su oslić ili som
-
500 grama kuvane mešavine povrća
-
pet kiselih krastavčića
-
domaći posni majonez
Priprema:
Za majonez kuvamo pola litra vode sa jednom kašikom vegete, zatim dodajemo tri kašike gustina i kuvamo dok se ne zgusne. Nakon toga mutimo mikserom i dodajemo po kap ulja, pa dodajemo sok od pola limuna i dve kašičice senfa. Kuvanu ribu očistimo od kostiju i iseckamo, povrće skuvamo i ohladimo, a kiseli krastavčići seckamo sitno. Sve sjedinjavamo, prelivamo posnim majonezom i odlažemo u frižider da se stegne. Gustin omogućava da salata dobije finu, glatku i kremastu strukturu.
Posna kremasta salata od šampinjona
Za ovu salatu koristimo:
-
400 grama šampinjona
-
jednu glavicu luka
-
posni majonez
-
so, biber kao i limunov sok ili vinsko sirće po ukusu
Priprema:
Šampinjone kratko propržimo sa lukom, zatim mešamo sa posnim majonezom i začinima. Ako želimo svežiju aromu, dodajemo malo limunovog soka ili vinskog sirćeta. Ova salata je odličan izbor za ljubitelje bogatog umami ukusa i prijatne kremaste teksture.