Божанствене ПОСНЕ пуњене паприке: Без грама меса, а преукусне - Ево у чему је штос
Једноставне су, приступачне и богате укусом – права делиција за пост и свакодневни мени. Уживајте у сваком залогају!
Уколико желите да се макар на кратко „одморите“ од меса или се придржавате дана поста, овај рецепт је прави избор за вас. Реч је о посним пуњеним паприкама, толико сочним и ароматичним да не бисте ни помислили да су припремљене без меса.
Ово јело савршено спаја једноставност припреме и богатство укуса, па веома лако постаје фаворит породичног ручка током поста.
За припрему вам је потребно:
- 3–4 кромпира,
- 8–10 паприка,
- 1 парадајз,
- 1 главица црног лука,
- 1 шаргарепа, 4 чена белог лука,
- 200 мл куваног парадајза,
- 50 мл воде,
- 2 кашике инстант додатка од печурака,
- Уље, со, бибер, першунов лист.
Припрема је једноставна, а резултат изванредан. На уљу најпре пропржите сецкан црни лук или празилук, па му додајте ситно сецкану шаргарепу. Када поврће благо омекша, умешајте и ситно сецкан кромпир. Све заједно пржите неколико минута, док поврће не почне да испушта мирис и да добија боју. Затим додајте на коцке ољуштен парадајз, сецкани бели лук, со, бибер и першунов лист, па добро измешајте како би се укуси сјединили.
Паприке затим оперите и очистите од семенки. Плех премажите уљем, па сваку паприку напуните припремљеним надевом и поређајте је у плех. Отворе паприка затворите колутовима парадајза који ће им дати додатну сочност током печења.
У посебној чинији сједините кувани парадајз, воду и инстант додатак од печурака, па све добро промешајте. Овом мешавином прелијте пуњене паприке, а затим сваку лагано прелијте још мало уљем како би се током печења лепо запекле и добиле златну боју.
Пеците у рерни око 40 минута на 220°Ц, док паприке не омекшају и не поприме диван, домаћи мирис који испуњава целу кућу.
Ове посне пуњене паприке идеалне су за све који желе укусан, лаган и хранљив оброк, а одличне су и за сервирање гостима. Једноставне су, приступачне и богате укусом – права делиција за пост и свакодневни мени. Уживајте у сваком залогају!