БРЗА ШТРУДА - пече се одмах, нема чекања: домаћа маковњача и орахњача мекана, сочна и готова за трен
Брза штрудла која се пече одмах, без чекања и компликација – мекана, сочна, са богатим филом од мака или ораха, идеална је за сваку прилику. Било да планираш ужину, десерт за породицу или изненадни посет, овај рецепт увек успева и нестаје са стола за трен.
Не мораш да проведеш сате у кухињи да би направила савршену штрудлу. Овај једноставан рецепт комбинује домаћи укус маковњаче и орахњаче са брзином припреме коју сви воле. Тесто је мекано, фил богат и ароматичан, а печење траје минимално, што значи да за кратко време можеш уживати у топлој, мирисној штрудли. Савршен је за оне дане када желиш да обрадујеш породицу или госте, а да притом избегнеш компликоване и дуготрајне поступке.
САСТОЈЦИ
2 беланцета
250 мл врелог млека
450 гр меког брашна тип 400
10 гр свежег квасца
2 кашичице прашка за пециво
1 кашика шећера
пола кашичице соли
1 кашичица рендане лимунове корице
100 мл уља
За надев (за штрудлу са маком):
200 гр млевеног мака
100 мл врућег млека
3 кашике шећера или по укусу
1 кесица ванилин шећера
2-3 пуне кашике гушћег пекмеза или џема
За надев (за штрудлу са орасима):
200 гр млевеног ораха
100 мл врућег млека
3 кашике шећера или по укусу
1 кесица ванилин шећера
2-3 пуне кашике гушћег пекмеза или џема
За премаз штрудле:
2 жуманцета
2 пуне кашике киселе павлаке
Миксером умутите 2 беланца у чврст снег а затим наставите да мутите уз постепено додавање врућег млека. Умућена беланца са млеком ставите са стране да се мало охладе а за то време у брашно направити удубљење и намрвити квасац. У брашно додајте и две кашичице прашка за пециво као и једну кашику шећера. Нарендајте корицу једног лимуна и додајте на врх кашичице соли па промешајте све и постепено уз мешање варјачом ddoajte суве састојке у умућена беланца са млеком. Тесто поделите на два дела па га ставите са стране да се мало одмори.
За то време загрејете још 100 мл млека којим ћете прелити мак и орахе а у које ћете додати шећера по укусу и дзема.
Побрашњавите радну површину па премесите тесто и развијте га за што тање па га премађите надевом. Саму ивицу немојте мазати надевом, па увијте у ролат.
Умутите жуманца па им додајте киселупавлаку и премажите штрудле. Пеците у већ загрејаној рерни на 180 Ц око двадесетак минута. Након тога оставите да се охлади па је исеците и по жељи поспите шећером у праху. Детаљну прирпему погледајте у видео рецепту.