BRZA ŠTRUDA - peče se odmah, nema čekanja: domaća makovnjača i orahnjača mekana, sočna i gotova za tren
Brza štrudla koja se peče odmah, bez čekanja i komplikacija – mekana, sočna, sa bogatim filom od maka ili oraha, idealna je za svaku priliku. Bilo da planiraš užinu, desert za porodicu ili iznenadni poset, ovaj recept uvek uspeva i nestaje sa stola za tren.
Ne moraš da provedeš sate u kuhinji da bi napravila savršenu štrudlu. Ovaj jednostavan recept kombinuje domaći ukus makovnjače i orahnjače sa brzinom pripreme koju svi vole. Testo je mekano, fil bogat i aromatičan, a pečenje traje minimalno, što znači da za kratko vreme možeš uživati u toploj, mirisnoj štrudli. Savršen je za one dane kada želiš da obraduješ porodicu ili goste, a da pritom izbegneš komplikovane i dugotrajne postupke.
SASTOJCI
2 belanceta
250 ml vrelog mleka
450 gr mekog brašna tip 400
10 gr svežeg kvasca
2 kašičice praška za pecivo
1 kašika šećera
pola kašičice soli
1 kašičica rendane limunove korice
100 ml ulja
Za nadev (za štrudlu sa makom):
200 gr mlevenog maka
100 ml vrućeg mleka
3 kašike šećera ili po ukusu
1 kesica vanilin šećera
2-3 pune kašike gušćeg pekmeza ili džema
Za nadev (za štrudlu sa orasima):
200 gr mlevenog oraha
100 ml vrućeg mleka
3 kašike šećera ili po ukusu
1 kesica vanilin šećera
2-3 pune kašike gušćeg pekmeza ili džema
Za premaz štrudle:
2 žumanceta
2 pune kašike kisele pavlake
Mikserom umutite 2 belanca u čvrst sneg a zatim nastavite da mutite uz postepeno dodavanje vrućeg mleka. Umućena belanca sa mlekom stavite sa strane da se malo ohlade a za to vreme u brašno napraviti udubljenje i namrviti kvasac. U brašno dodajte i dve kašičice praška za pecivo kao i jednu kašiku šećera. Narendajte koricu jednog limuna i dodajte na vrh kašičice soli pa promešajte sve i postepeno uz mešanje varjačom ddoajte suve sastojke u umućena belanca sa mlekom. Testo podelite na dva dela pa ga stavite sa strane da se malo odmori.
Za to vreme zagrejete još 100 ml mleka kojim ćete preliti mak i orahe a u koje ćete dodati šećera po ukusu i dzema.
Pobrašnjavite radnu površinu pa premesite testo i razvijte ga za što tanje pa ga premađite nadevom. Samu ivicu nemojte mazati nadevom, pa uvijte u rolat.
Umutite žumanca pa im dodajte kiselupavlaku i premažite štrudle. Pecite u već zagrejanoj rerni na 180 C oko dvadesetak minuta. Nakon toga ostavite da se ohladi pa je isecite i po želji pospite šećerom u prahu. Detaljnu prirpemu pogledajte u video receptu.