МАНАСТИРСКИ лек против упорног кашља и ВИРУСА који харају Србијом - само 2 биљке које смирују грло и чисте дисајне путеве, проверени рецепт
Док се у Србији из дана у дан бележи пораст сезонских инфекција, прехлада и упорног кашља који не пролази данима, многи се поново окрећу старим, провереним рецептима из народне и манастирске традиције.
Док се у Србији из дана у дан бележи пораст сезонских инфекција, прехлада и упорног кашља који не пролази данима, многи се поново окрећу старим, провереним рецептима из народне и манастирске традиције. Међу њима се посебно издваја једноставан напитак од само две биљке – жалфије и тимијана, које се вековима помињу у манастирским записима и народној медицини као помоћ код проблема са грлом, кашљем и дисањем.
Биљке које се помињу у манастирским мешавинама
У традиционалним монашким мешавинама за прехладу и зимске тегобе често се наводи управо жалфија, заједно са тимијаном и другим ароматичним травама. Ове биљке су се гајиле у манастирским вртовима као део природне „биљне апотеке“, јер су биле лако доступне, дуготрајне и познате по томе што пријају дисајним путевима.
Народна медицина је жалфију користила код бола у грлу, промуклости и надражаја, док је тимијан био познат као биљка која помаже код нагомиланог секрета и отежаног дисања. Управо због те комбинације, ове две биљке су често завршавале заједно у чајевима и топлим напицима током хладних месеци.
Зашто се овај рецепт поново тражи?
Ове сезоне посебно су чести:
продужен кашаљ који траје и после прехладе
гребање и сувоћа у грлу
умор и исцрпљеност после вирусних инфекција
Због тога се многи враћају једноставним, топлим напицима који не оптерећују организам, лако се припремају и пријају телу. Манастирски чај од жалфије и тимијана управо је један од таквих рецепата – једноставан, благ и пријатан за свакодневну употребу.
Проверени манастирски рецепт за чај од жалфије и тимијана
Састојци:
1 равна кашичица сушене жалфије
1 равна кашичица сушеног тимијана
250 мл вреле воде
Припрема:
Биљке ставити у шољу или чајник и прелити врелом, али не кључалом водом. Поклопити и оставити да одстоји 5 до 7 минута. Након тога процедити и пити док је чај топао.
По жељи, може се додати кашичица меда, нарочито ако је грло осетљиво или надражено.
Како се традиционално користи
У народној и манастирској пракси, овај чај се пио:
- једном до два пута дневно
- полако, у мањим гутљајима
- нарочито увече, пред одмор
- Често се саветовало да се чај не пије превише врућ, како би пријао грлу и слузокожи.
Стара мудрост у савременом времену
Иако данас имамо мноштво индустријских препарата, интересовање за старе рецепте не јењава. Разлог је једноставан – људи траже нешто што је природно, једноставно и проверено кроз генерације.
Жалфија и тимијан нису чудо преко ноћи, али управо у томе лежи њихова снага. Оне су део традиције, део манастирских вртова и део народне праксе која се преносила с колена на колено – и која се сваке зиме изнова враћа у фокус.
Напомена - Народни и биљни лекови НИСУ замена за стручну и медицинску терапију, као и мишљење. Уколико имате било који од симптома из текста, обавезно се јавите изабраном лекару. Такође, не користите ништа на своју руку, већ увек уз консултацију са стручним лицем.