Деца их обожавају, а припрема је брза – рецепт за брзе уштипке са сиром који морате пробати
Добра идеја за доручак.
Уштипци су једно од оних јела која нас враћају у детињство и мирис домаће кухиње.
Омиљени су широм Балкана, посебно за доручак или вечерњу ужину, а њихова једноставност крије богатство укуса. Додавање сира у тесто чини их сочнијим, ароматичнијим и још привлачнијим за малишане и одрасле.
Кратка историја уштипака
Уштипци су старинско јело које се припрема пржењем теста у дубоком уљу или тигању. У Србији и региону постоје различите варијанте: од слатких са џемом, преко неутралних са сиром или кромпиром, до зачињених са зелиштем.
Традиционално су служени уз јогурт, кисело млеко или ајвар, и често су били део породичних окупљања и празничних трпеза. Уштипци са сиром су посебно популарни јер комбинују сочност теста и благу сланоћу сира, што их чини савршеним залогајем у свако доба дана.
Рецепт за уштипке са сиром
Састојци (за 4 особе)
- 250 г брашна
- 200 г свежег сира (по могућству крављи, али може и мешани)
- 1 јаје
- 150 мл млека
- 1 кашичица прашка за пециво
- Прстохват соли
- 2 кашике уља (за тесто)
- Уље за пржење
- Опционално: мало насецканог першуна или оригана за арому.
Припрема
Припрема теста: У великој посуди умутите јаје са млеком и уљем. Додајте со и просејано брашно са прашком за пециво. Добијате густо, али мекано тесто.
Додавање сира: Умутите или измрвлите сир и додајте га у тесто. По жељи додајте насецкани першун или оригано за додатну арому.
Пржење: Загрејте уље у дубоком тигању или шерпи. Кашиком вадите мале порције теста и спуштајте у врело уље. Пржите док уштипци не добију златно-смеђу боју са обе стране, око 2-3 минута по страни.
Одмицање од уља: Пржене уштипке вадите на папирни убрус да се оцеди вишак масноће.
Послужење: Послужите топле уштипке уз јогурт, кисело млеко, павлаку или мед – по укусу.
Савет више
За мекше уштипке, не мешајте тесто предуго након додавања брашна.
Ако волите богатији укус, у тесто можете додати мало ренданог качкаваља или траписта.
Уштипке можете припремити и у рерни на 200°Ц око 15 минута за нешто здравију варијанту.