Deca ih obožavaju, a priprema je brza – recept za brze uštipke sa sirom koji morate probati
Dobra ideja za doručak.
Uštipci su jedno od onih jela koja nas vraćaju u detinjstvo i miris domaće kuhinje.
Omiljeni su širom Balkana, posebno za doručak ili večernju užinu, a njihova jednostavnost krije bogatstvo ukusa. Dodavanje sira u testo čini ih sočnijim, aromatičnijim i još privlačnijim za mališane i odrasle.
Kratka istorija uštipaka
Uštipci su starinsko jelo koje se priprema prženjem testa u dubokom ulju ili tiganju. U Srbiji i regionu postoje različite varijante: od slatkih sa džemom, preko neutralnih sa sirom ili krompirom, do začinjenih sa zelištem.
Tradicionalno su služeni uz jogurt, kiselo mleko ili ajvar, i često su bili deo porodičnih okupljanja i prazničnih trpeza. Uštipci sa sirom su posebno popularni jer kombinuju sočnost testa i blagu slanoću sira, što ih čini savršenim zalogajem u svako doba dana.
Recept za uštipke sa sirom
Sastojci (za 4 osobe)
- 250 g brašna
- 200 g svežeg sira (po mogućstvu kravlji, ali može i mešani)
- 1 jaje
- 150 ml mleka
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 2 kašike ulja (za testo)
- Ulje za prženje
- Opcionalno: malo naseckanog peršuna ili origana za aromu.
Priprema
Priprema testa: U velikoj posudi umutite jaje sa mlekom i uljem. Dodajte so i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobijate gusto, ali mekano testo.
Dodavanje sira: Umutite ili izmrvlite sir i dodajte ga u testo. Po želji dodajte naseckani peršun ili origano za dodatnu aromu.
Prženje: Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili šerpi. Kašikom vadite male porcije testa i spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok uštipci ne dobiju zlatno-smeđu boju sa obe strane, oko 2-3 minuta po strani.
Odmicanje od ulja: Pržene uštipke vadite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.
Posluženje: Poslužite tople uštipke uz jogurt, kiselo mleko, pavlaku ili med – po ukusu.
Savet više
Za mekše uštipke, ne mešajte testo predugo nakon dodavanja brašna.
Ako volite bogatiji ukus, u testo možete dodati malo rendanog kačkavalja ili trapista.
Uštipke možete pripremiti i u rerni na 200°C oko 15 minuta za nešto zdraviju varijantu.