Хит рецепт за славску трпезу: Посна проја која нестаје за минут биће идеално предјело за Никољдан
Овај једноставан, али неодољив рецепт може вам постати прави адут у кухињи, нарочито у данима када желите лагану, брзу и посну варијанту домаћег колача од кукуруза.
Посна проја је једно од оних традиционалних јела које се увек враћа на наш сто – једноставна, укусна и савршено прилагођена данима поста. Мекана изнутра, а споља благо хрскава, ова проја је идеална за доручак, ужину или као лагани додатак главном оброку.
Рецепт који вам доносимо спаја кукурузно и пшенично брашно, уз минималне састојке, али даје резултат који осваја већ на први залогај: златно печену, мирисну проју која се буквално топи у устима.
Припрема је толико једноставна да ће се одлично снаћи и потпуни почетници у кухињи. Уз неколико ситних трикова, попут додатка сусама или сунцокретових семенки, лако ћете је претворити у још укусније и декоративније јело. Било да је припремате за породицу, госте или желите да почастите себе нечим брзим и лаганим, посна проја готово никада не разочара – напротив, постаје омиљени рецепт на који се стално враћате.
Рецепт за посну проју
Састојци:
250 г кукурузног брашна
150 г пшеничног брашна (по жељи може и интегрално)
1 кесица прашка за пециво (10 г)
1 кашичица соли
400 мл воде (газирана вода даје мекшу, ваздушастију текстуру)
50 мл биљног уља (сунцокретово или маслиново)
опционо: 1 кашика сусама или сунцокретових семенки за посипање
Припрема:
Загрејте рерну на 200°Ц и припремите мањи плех или калуп тако што ћете га лагано подмазати уљем.
У већој чинији сједините кукурузно и пшенично брашно, додајте прашак за пециво и со, па све добро измешајте. Постепено сипајте воду и уље, мешајући док не добијете глатку, хомогену смесу густоће сличне тесту за палачинке.
Ако желите додати мало текстуре и посебног укуса, умешајте сусам или сунцокретове семенке у саму смесу, а можете их и само посути преко врха пре печења. Смесу затим излијте у припремљени плех и равномерно поравнајте.
Пеците око 25 до 30 минута, односно док проја не добије лепу златно-смеђу боју. Када чачкалица забодена у средину изађе потпуно чиста, проја је готова. Оставите је да се кратко охлади, а затим исецкајте и послужите.
Савети за савршену посну проју:
У саму смесу можете додати исецкане паприке, празилук или мало свежег першуна за интензивнији укус.
Ако желите додатну арому, док је проја још врућа прелијте је са мало маслиновог уља – мирис и укус ће бити још богатији.
Овај једноставан, али неодољив рецепт може вам постати прави адут у кухињи, нарочито у данима када желите лагану, брзу и посну варијанту домаћег колача од кукуруза. Бон appetit!