Палачинке БЕЗ брашна, јаја и млека најлепши су и најједноставнији ДОРУЧАК - Само 2 састојка су потребна за најздравију посластицу из детињства
Слатке или слане, ове палачинке сигурно неће изазвати нагли скок шећера у крви, не нагомилавају холестерол, а организмуи пружају само најбоље
Када помислимо на палачинке, обично нам пред очима дође слика сочне, хрскаве коре са пуно шећера, брашна, млека и јаја. Међутим, шта ако вам кажемо да постоји верзија која је подједнако укусна, али пуно здравија, а уједно и једноставна за припрему? Киноа палачинке су све то и много више! Без брашна, јаја и млека, са само два састојка, можете припремити најздравији и најлакши доручак који вас враћа у детињство, али уз савремени твист.
Киноа – Суперхрана за сваког
Киноа је једна од најздравијих намирница на свету, богата беланчевинама, влакнима, витаминима и минералима. За разлику од обичног брашна, киноа је природно безглутенска, што је чини савршеним избором за све који избегавају глутен. Поред тога, киноа је одличан извор антиоксиданата, а њена конзумација доприноси бољој пробави, здрављу срца и стабилизацији нивоа шећера у крви. Такође, с обзиром на то да је богата беланчевинама, киноа је одлична замена за јаја, што чини ове палачинке погодним и за вегане и оне који се придржавају посне исхране.
Једноставност рецепта
Иако се на први поглед може чинити да припрема здравих палачинки захтева много труда и сложених састојака, ствар је заправо врло једноставна. За припрему ових киноа палачинки биће вам потребно само две основне намирнице – киноа и вода. То је све! Киноа се једноставно скува и избленда у глатку смесу која се затим пече као обичне палачинке. За оне који желе да унапреде укус, могу додати мало ваниле, цимета или чак несесера за обогаћивање ароме.
Како припремити киноа палачинке?
Састојци:
- 1 шоља кваса киное (киноа коју сте претходно потопили и скували)
- 1/2 шоље воде (или по потреби)
Припрема:
1. Припремите киноу – Прво исперите киноу под хладном водом, а затим је потопите у воду и кувајте док не постане мекана (око 15 минута). После тога, оцедите вишак воде.
2. Изблендирајте киноу – У блендеру помешајте скувану киноу и воду док не добијете глатку смесу. Можете додати мало ваниле или меда за сласт, по жељи.
3. Пеците палачинке – На средње јакој ватри, на тигању са мало уља или кокосовог уља, сипајте малу количину смесе и равномерно је распоредите по тигању. Пеците сваку палачинку око 2-3 минута са сваке стране, док не постане златно-смеђа.
Зашто киноа палачинке?
Киноа палачинке нису само здравије верзије традиционалних палачинки, већ су и невјеројатно хранљиве. Без глутена, јаја и млека, ове палачинке су одличан извор протеина, влакана, антиоксиданата и минерала попут магнезијума и гвожђа. Ове палачинке могу бити савршен почетак дана за све оне који желе да у своју исхрану уврсте више биљних протеина и здравих масти.
Поред тога, киноа је лагана за пробаву и не оптерећује стомак, што значи да ћете уживати у свом доручку и имати довољно енергије за остатак дана. Можете их послужити са омиљеним воћем, орашастим плодовима, јаворовим сирупом или чак са мало киселе павлаке – опција је безброј!
Киноа палачинке су савршен доручак за све који желе да уживају у укусним и здравим оброцима, а истовремено воде рачуна о својој исхрани. Без брашна, јаја и млека, са само два састојка, ове палачинке су брз и једноставан начин да унесете квалитетну, храњиву храну у свој дан. Било да сте веган, посни или само желите да се осетите лакше и енергичније, ове палачинке су права ствар за вас. Одушевиће вас својом једноставношћу и здравим, богатим укусом који вас подсећа на то да је право задовољство јести храну која је добра за ваше тело и душу.