Лења сарма за хладне дане: Најбржи и најукуснији рецепт који ћете икада пробати
Лак рецепт са потпуно аутентичним укусом.
Сарма је у балканској кулинараској култури светиња, али она кућна. Свака домаћица и домаћин имају неку своју цаку и начин како је припремају и тешко је устанивити која је то оригинална сарма.
Колико год волимо да једемо сарму толико не волимо да је спремамо. Да будемо прецизнији мотање сарми се за неке сматра врло заморним послом, велико поштовање према свима који тај посао обаве тако да све сарме буду једнаког облика и величине.
Са друге стране све оне на крају заврше у тањиру исечене на ситне комаде. Зато овај лењи начин прирпеме сарме много олаксава посао како и у процесу припреме тако и временски.
Састојци
1 мања главица киселог купуса или 700 г рибанца
500 г млевеног меса
90 г пиринча (дуго зрно)
1 већи празилук (бели део)
1 већа шаргарепа
1 мањи корен целера
2 комада младог белог лука
150 г ситно сецкане сланине
Со
Бибер
1 кашичица слатке зачинске паприке
1,5 литар супе
0,5 дл уља
Начин припреме
У великом тигању на загрејаном уљу пропржити празилук исечен на ситне коцкице или колутове како ко воли.
За то време изрендати шаргарепу и целер.
Када лук омекша додати млади бели лук исечен на колутове, рендано поврће и млевено месо. Зачинити сољу и бибером, добро промешати. Пржити уз мешање све док месо не добије лепу румену боју.
Додати пиринач. Уз мешање пржити још неколико минута.
Кисели купус опрати хладном водом тако да се уклони вишак киселости. Ако имате главицу купуса, исеците је на резанце а најлакса опција је и рибанац.
Када је фил готов на дно дубљег плеха или ватросталне посуде ставити пола припремљеног киселог купуса и науљити.
Преко купуса равномерно сипати фил, преко фила посути ситно сецкану сланину.
Преко фила равномерно распоредити остатак купуса, па посути зачинском паприком.
Налити супом тако да све добро огрезне. Поклопити плех или добро прекрити алуминијумском фолијом и ставити у рерну загрејану на 180°Ц. Пећи тако поклопљено око 1х.
Након тога отклопити или скинути фолију па пећи још око 20мин.
Служити топло.