Најлепше српско ПОСНО ЈЕЛО: рукумијски ПАСУЉ на води - рецепт монахиња који лечи душу и тело
Рукумијски посни пасуљ на води једно је од најлепших и најчистијих српских јела – припрема се једноставно, без масноће, али са много поврћа, стрпљења и љубави. Монахиње га служе као храну која не само да засити, већ и окрепљује тело, ум и душу.
У манастирима, нарочито током поста, храна се припрема смирено, полако и са дубоким поштовањем према сваком састојку. Тако настаје и чувени рукумијски пасуљ на води – скроман, а богат; једноставан, а невероватно хранљив.
Овај старински рецепт преноси се деценијама, баш зато што спаја оно најважније: чистоћу укуса, обиље поврћа и нутритивну вредност која јача организам. Док се кува, шири онај препознатљив домаћи мирис који враћа у детињство, на време када су јела била једноставна, здрава и припремана са намером да донесу добро.
Састојци:
300 г белог пасуља
1 паштрнак
1 корен першун
1/2 целера
3 шаргарепе
2 главице црног лука
1 лист ловора
1 љута папричица
3 чена белог лука
250 мл сос парадајза
Со, бибер, суви зачин
Сува запршка:
2 кашике брашна
1 кашика зачинске црвене паприке
5-6 чена белог лука
50 г першуновог листа
Припрема: