Направите ДОМАЋИ ПРОБИОТИК ОД САМО 3 САСТОЈКА: Чисти црева, побољшава варење и јача имунитет!
Једноставно и веома моћно решење.
Познато нам је да без здравих црева нема ни снажног имунитета, због чега домаћи пробиотски јогурт може да буде једноставно, али веома моћно решење које можемо да припремимо већ данас.
За разлику од индустријских јогурта, домаћи пробиотски јогурт пролази кроз дужу ферментацију и не садржи адитиве, стабилизаторе нити скривене шећере. Иако је нутритивна вредност приближно слична куповним варијантама, предност домаће припреме је у томе што имамо потпуну контролу над намирницама које користимо и можемо јогурт да прилагодимо сопственим потребама и навикама.
Овај јогурт можемо да правимо у две варијанте, са животињским или биљним млеком, у складу са оним што нам највише прија. Добија се густ, кремаст и укусан јогурт који својом структуром подсећа на грчки јогурт.
Састојци
-
2 литре млека
-
1 чаша киселог млека ако желимо гушћу верзију
-
или 1 чаша куповног јогурта ако желимо уобичајену густоћу
пробиотик у праху
Припрема
Млеко загревамо док не постане топло, водећи рачуна да не проври. Затим га склањамо са шпорета и додајемо кисело млеко или јогурт, као и пробиотик у праху. Све лагано промешамо, посуду прекријемо чистом крпом и оставимо да стоји преко ноћи.
Ујутро јогурт поново промешамо и оставимо га још неколико сати како би се додатно згуснуо. Када достигне жељену текстуру, пребацујемо га у фрижидер да се добро охлади. Овако припремљен домаћи пробиотски јогурт спреман је за свакодневну употребу и одлична је подршка здрављу црева и имунитету.