ПОСНИ ПОДВАРАК - савршен РУЧАК ЗА ДАНЕ ПОСТА: Ако немате идеју шта јести - уз ово јело ћете ПРСТЕ ПОЛИЗАТИ и правити га изнова!
Подварак можемо да припремимо и у посној варијанти, а да остане подједнако укусан, ароматичан и заситан.
У наставку доносимо комплетан рецепт са јасно наведеним састојцима и тачним мерама, уз додатак ароматичног кромпира и посне пројаре.
Састојци за посни подварак
30 мл уља
1 празилук или једна веза младог лука
1 кашичица слатке млевене паприке
1/2 кашичице љуте млевене паприке
1/2 кашичице млевеног бибера
кисели купус по потреби
пола главице ситно сецканог белог лука
со по укусу
по жељи ловоров лист
1 до 2 шоље воде или посног бујона
Састојци за ароматични кромпир
500 г кромпира исеченог на колутове
20 мл уља
1 кашичица слатке млевене паприке
1/2 кашичице љуте млевене паприке
1/2 кашичице млевеног бибера
1 кашичица белог лука у гранулама
1/2 кашичице сувог зачина
со по укусу
Састојци за посну пројару
400 г кукурузног брашна
250 мл киселе воде
50 мл уља
1 кашичица соли
1 кашичица прашка за пециво
Припрема
У већу шерпу сипамо уље и загревамо га на средњој температури. Када се уље угреје, додајемо ситно сецкан празилук или млади лук и пржимо док не омекша и постане стакласт. Затим додајемо кисели купус који смо претходно добро опрали и исцедили како не би био превише кисео. Купус динстамо заједно са луком уз повремено мешање, док не омекша и не добије благо пржену боју.
Када је купус упржен, скидамо шерпу са ватре и додајемо слатку паприку, љуту паприку и млевени бибер. Све добро промешамо, вратимо шерпу на тиху ватру и доливамо једну до две шоље воде или посног бујона. Посолимо по укусу, додамо по жељи ловоров лист, поклопимо и оставимо да се крчка док течност не уври и купус не постане потпуно мекан. Пред сам крај кувања додајемо пола главице сецканог белог лука и још једном све добро сједињавамо.
Кромпир сечемо на колутове и у посебној посуди га мешамо са уљем, слатком паприком, љутом паприком, млевеним бибером, белим луком у гранулама, сувим зачином и сољу. У плех са подварком по целој површини пажљиво забодемо колутове кромпира, а уколико нема довољно места, можемо их поређати и око купуса.
За посну пројару у чинији помешамо кукурузно брашно, со и прашак за пециво. Додајемо уље и киселу воду и све добро измешамо кашиком док не добијемо уједначену смесу. Смесу изливамо у мањи, претходно подмазан плех.
Плех са подварком и кромпиром стављамо у рерну загрејану на 200 до 220 степени. Кромпир покривамо алуминијумском фолијом и печемо око двадесет минута, затим скидамо фолију и настављамо печење док кромпир не добије лепу златну корицу. Пројару печемо у посебном плеху на 200 степени око тридесет минута.
Овако припремљен посни подварак са ароматичним кромпиром и меканом пројаром представља комплетан, топао и мирисан оброк савршен за дане поста и празничну трпезу.