Napravite DOMAĆI PROBIOTIK OD SAMO 3 SASTOJKA: Čisti creva, poboljšava varenje i jača imunitet!
Jednostavno i veoma moćno rešenje.
Poznato nam je da bez zdravih creva nema ni snažnog imuniteta, zbog čega domaći probiotski jogurt može da bude jednostavno, ali veoma moćno rešenje koje možemo da pripremimo već danas.
Za razliku od industrijskih jogurta, domaći probiotski jogurt prolazi kroz dužu fermentaciju i ne sadrži aditive, stabilizatore niti skrivene šećere. Iako je nutritivna vrednost približno slična kupovnim varijantama, prednost domaće pripreme je u tome što imamo potpunu kontrolu nad namirnicama koje koristimo i možemo jogurt da prilagodimo sopstvenim potrebama i navikama.
Ovaj jogurt možemo da pravimo u dve varijante, sa životinjskim ili biljnim mlekom, u skladu sa onim što nam najviše prija. Dobija se gust, kremast i ukusan jogurt koji svojom strukturom podseća na grčki jogurt.
Sastojci
-
2 litre mleka
-
1 čaša kiselog mleka ako želimo gušću verziju
-
ili 1 čaša kupovnog jogurta ako želimo uobičajenu gustoću
probiotik u prahu
Priprema
Mleko zagrevamo dok ne postane toplo, vodeći računa da ne provri. Zatim ga sklanjamo sa šporeta i dodajemo kiselo mleko ili jogurt, kao i probiotik u prahu. Sve lagano promešamo, posudu prekrijemo čistom krpom i ostavimo da stoji preko noći.
Ujutro jogurt ponovo promešamo i ostavimo ga još nekoliko sati kako bi se dodatno zgusnuo. Kada dostigne željenu teksturu, prebacujemo ga u frižider da se dobro ohladi. Ovako pripremljen domaći probiotski jogurt spreman je za svakodnevnu upotrebu i odlična je podrška zdravlju creva i imunitetu.