ПИХТИЈЕ које успевају баш свима, идеалне за славску трпезу - Традиционални рецепт без доливања воде, савршено се стегну и не мрве се ни када их секу
Ако сте икада правили пихтије па вам се нису стегле како треба или су се замутиле од превише воде - овај рецепт решава све проблеме. Трик је у томе да се не додаје ни кап воде, а резултат су бистре, чврсте и савршено укусне пихтије које успевају баш свима, чак и потпуни почетницима.
Пихтије су једно од оних јела које се преноси генерацијама и чува као породична тајна, а свако има „најбољи рецепт“. Ипак, оно што домаћице најчешће мучи јесте како да се пихтије лепо стегну, остану провидне и имају богату, пуну арому меса - без разводњености и без додатног желатина.
Овај начин припреме решава све дилеме.
Кува се дуго и стрпљиво, без икаквог доливања воде, како би колаген из меса одрадио сав посао природно. Управо зато ове пихтије буду чврсте, глатке, нелепљиве и лако се секу на савршене коцке.
Идеалне су за свечане трпезе, породична окупљања, празнике или за оне који воле добар, традиционални залогај.
А најбољи део? Овај рецепт успева чак и када правите пихтије први пут у животу.
Састојци:
- килограм свињских ногица (можете помешати са буткицама, репићима или нечим другим)
- 2 главице белог лука (можете ставити и мање ако не желите да буде доминантан мирис)
- со
- зачин по укусу
- бибер
Припрема:
Свим састојцима, уколико волите, можете додати листиће ловора или першуна, како би пихтије попримиле специфичан мирис. Пре кувања свињске ногице морате добро очистити и опрати. Ставите их у дубљу шерпу, а преко њих наспите со и зачин, листиће ловора или першуна, бибер и бели лук. Ако не желите да мирис белог лука буде превише јак, можете га додати и накнадно, током наливања пихтија у тањире. Преко свега тога налијте доста воде (око три литра, али може и више, јер се вода током кувања не додаје накнадно). Пихтије се кувају доста дуго, у зависности од меса, све док се месо не одвоји од костију, а у шерпи не остане мало воде.
Уколико бели лук нисте већ додали, у тањире у које ћете сипати пихтије ставите по чен белог лука. Како би што боље пустио арому, насецкајте га на ситније делиће. Ситно морате насецкати и скувано месо. У тањире најпре лепо распоредите месо, а затим налијте преосталу замућену течност у којој се месо кувало. Оставите пихтије да се охладе, а онда их сместите у фрижидер како би се што боље стегле. Можете их разлити и у једну већу тепсију, па их, када се стегну, насећи на коцкице и тако служити. Преко њих можете посути мало алеве паприке. Пихтије ће имати најбољи шмек уколико их припремате од димљеног меса.