PIHTIJE koje uspevaju baš svima, idealne za slavsku trpezu - Tradicionalni recept bez dolivanja vode, savršeno se stegnu i ne mrve se ni kada ih seku
Ako ste ikada pravili pihtije pa vam se nisu stegle kako treba ili su se zamutile od previše vode - ovaj recept rešava sve probleme. Trik je u tome da se ne dodaje ni kap vode, a rezultat su bistre, čvrste i savršeno ukusne pihtije koje uspevaju baš svima, čak i potpuni početnicima.
Pihtije su jedno od onih jela koje se prenosi generacijama i čuva kao porodična tajna, a svako ima „najbolji recept“. Ipak, ono što domaćice najčešće muči jeste kako da se pihtije lepo stegnu, ostanu providne i imaju bogatu, punu aromu mesa - bez razvodnjenosti i bez dodatnog želatina.
Ovaj način pripreme rešava sve dileme.
Kuva se dugo i strpljivo, bez ikakvog dolivanja vode, kako bi kolagen iz mesa odradio sav posao prirodno. Upravo zato ove pihtije budu čvrste, glatke, nelepljive i lako se seku na savršene kocke.
Idealne su za svečane trpeze, porodična okupljanja, praznike ili za one koji vole dobar, tradicionalni zalogaj.
A najbolji deo? Ovaj recept uspeva čak i kada pravite pihtije prvi put u životu.
Sastojci:
- kilogram svinjskih nogica (možete pomešati sa butkicama, repićima ili nečim drugim)
- 2 glavice belog luka (možete staviti i manje ako ne želite da bude dominantan miris)
- so
- začin po ukusu
- biber
Priprema:
Svim sastojcima, ukoliko volite, možete dodati listiće lovora ili peršuna, kako bi pihtije poprimile specifičan miris. Pre kuvanja svinjske nogice morate dobro očistiti i oprati. Stavite ih u dublju šerpu, a preko njih naspite so i začin, listiće lovora ili peršuna, biber i beli luk. Ako ne želite da miris belog luka bude previše jak, možete ga dodati i naknadno, tokom nalivanja pihtija u tanjire. Preko svega toga nalijte dosta vode (oko tri litra, ali može i više, jer se voda tokom kuvanja ne dodaje naknadno). Pihtije se kuvaju dosta dugo, u zavisnosti od mesa, sve dok se meso ne odvoji od kostiju, a u šerpi ne ostane malo vode.
Ukoliko beli luk niste već dodali, u tanjire u koje ćete sipati pihtije stavite po čen belog luka. Kako bi što bolje pustio aromu, naseckajte ga na sitnije deliće. Sitno morate naseckati i skuvano meso. U tanjire najpre lepo rasporedite meso, a zatim nalijte preostalu zamućenu tečnost u kojoj se meso kuvalo. Ostavite pihtije da se ohlade, a onda ih smestite u frižider kako bi se što bolje stegle. Možete ih razliti i u jednu veću tepsiju, pa ih, kada se stegnu, naseći na kockice i tako služiti. Preko njih možete posuti malo aleve paprike. Pihtije će imati najbolji šmek ukoliko ih pripremate od dimljenog mesa.