Посне ВАНИЛИЦЕ ОД САМО 2 САСТОЈКА који дају колачићима ПОСЕБАН УКУС: Дуже ће остати свеже!
Правићете их и када није слава!
Током Божићног поста увек тражимо колаче који су једноставни, мирисни и довољно издржљиви да стоје неколико дана на столу.
Посне ванилице потпуно одговарају тој потреби, јер спајају нежно тесто, пријатну арому лимуна и ваниле, као и фину пуноћу млевених ораха. Када их спојимо џемом од кајсија и уваљамо у шећер у праху, добијамо ситан колач који враћа познату празничну топлину и мирисе из старих кухиња.
Оно што им даје посебан карактер јесу лимун и ораси. У овој комбинацији управо они доносе свежину и богат укус који чини да се ванилице памте.
Основне информације:
Кухиња: српска
Укупно време: око 50 минута
Количина: око 20 до 25 ванилица
Калорије: око 65 до 75 по комаду
Тежина: лака до средња
Састојци:
250 г биљног маргарина
150 г прах шећера
½ лимуна (сок рендана корица)
1 кесица ванилин-шећера
50 г млевених ораха
500 г брашна
џем од кајсија
Припрема:
Крећемо тако што пенасто умутимо маргарин са шећером. Умешамо сок и корицу лимуна, па додамо ванилин-шећер, брашно и орахе и замесимо глатко тесто.
Тесто затим развлачимо на побрашњеној површини и модлом вадимо колутиће које ређамо на плех обложен папиром за печење.
Печемо их кратко, док благо не порумене, а затим их док су још топле спајамо џемом и уваљавамо у преостали шећер у праху. На крају их ређамо на тацну и оставимо да се стегну, па уживамо у њиховој нежној, празничној ароми.