Posne VANILICE OD SAMO 2 SASTOJKA koji daju kolačićima POSEBAN UKUS: Duže će ostati sveže!
Pravićete ih i kada nije slava!
Tokom Božićnog posta uvek tražimo kolače koji su jednostavni, mirisni i dovoljno izdržljivi da stoje nekoliko dana na stolu.
Posne vanilice potpuno odgovaraju toj potrebi, jer spajaju nežno testo, prijatnu aromu limuna i vanile, kao i finu punoću mlevenih oraha. Kada ih spojimo džemom od kajsija i uvaljamo u šećer u prahu, dobijamo sitan kolač koji vraća poznatu prazničnu toplinu i mirise iz starih kuhinja.
Ono što im daje poseban karakter jesu limun i orasi. U ovoj kombinaciji upravo oni donose svežinu i bogat ukus koji čini da se vanilice pamte.
Osnovne informacije:
Kuhinja: srpska
Ukupno vreme: oko 50 minuta
Količina: oko 20 do 25 vanilica
Kalorije: oko 65 do 75 po komadu
Težina: laka do srednja
Sastojci:
250 g biljnog margarina
150 g prah šećera
½ limuna (sok + rendana korica)
1 kesica vanilin-šećera
50 g mlevenih oraha
500 g brašna
džem od kajsija
Priprema:
Krećemo tako što penasto umutimo margarin sa šećerom. Umešamo sok i koricu limuna, pa dodamo vanilin-šećer, brašno i orahe i zamesimo glatko testo.
Testo zatim razvlačimo na pobrašnjenoj površini i modlom vadimo kolutiće koje ređamo na pleh obložen papirom za pečenje.
Pečemo ih kratko, dok blago ne porumene, a zatim ih dok su još tople spajamo džemom i uvaljavamo u preostali šećer u prahu. Na kraju ih ređamo na tacnu i ostavimo da se stegnu, pa uživamo u njihovoj nežnoj, prazničnoj aromi.