Права бомба за имунитет: Ова чорба од поврћа осваја на први залогај
Ова чорба, припремљена од пажљиво бираних састојака, нуди савршен баланс укуса и текстуре.
У времену када се све чешће окрећемо једноставности и здравијим животним навикама, тањир домаће, топле чорбе постаје не само оброк, већ и тренутак предаха. Међу јелима која на најбољи начин спајају лакоћу, укус и хранљивост, истиче се нежна, али богата чорба од коренастог поврћа.
Шаргарепа, целер, корен першуна, празилук и кромпир чине основу, док маслиново уље и повртни бујон додатно заокружују арому. Тајни састојак који јој даје посебан тон јесте сушени квасац у праху, не само извор умамија и лагане орашасте ароме, већ и додатни нутритивни допринос овом јелу.
Управо због своје једноставне припреме и богатства биљних влакана, ова чорба је драгоцен савезник у исхрани вегетаријанаца, али и свих оних који негују здрав начин живота. Може се послуживати као предјело, лагани ручак или вечера и увек ће пријати.
Састојци:
-2 шаргарепе
-1 корен першуна
-1 мањи целер
-1 празилук
-2 кромпира
-1 кашика сушеног квасца у праху
-2 кашике маслиновог уља
-1,5 литара повртног бујона (или воде)
-Со и бибер по укусу
-Свеж першун за послужење
Припрема:
Поврће најпре пажљиво очистите. Шаргарепу и целер изрендајте на крупно ренде, док преостале састојке, празилук, першунов корен и кромпир, ситно насецкајте. На маслиновом уљу, у већој шерпи, кратко пропржите празилук док не постане стакласт. Потом додајте остало поврће и динстајте неколико минута на умереној температури.
Када поврће почне да пушта мирис, налијте бујон или воду, зачините по укусу и оставите да се лагано крчка око 25 до 30 минута, док сви састојци не постану мекани и сједињени. Пред сам крај кувања умешајте суви квасац, промешајте и оставите још неколико минута на тихој ватри да се укуси прожму.
Послужите топло, уз свеже сецкани першун, који ће овој нежној чорби дати завршни, освежавајући тон.