Прави се ЛАКШЕ И БРЖЕ ОД СТАНДАРДНОГ: Доносимо вам рецепт за ЦЕПКАНИ АЈВАР!
Домаћи цепкани ајвар – традиција у свакој кашичици
Цепкани ајвар је један од оних специјалитета који увек враћа мирис и укус домаће кухиње. Благо сладак, пун укуса и припремљен од правих паприка, савршен је као прилог, намаз или додатак сендвичима и роштиљу.
Потребни састојци:
-
црвена паприка – 2 кг
-
патлиџан – 500 г
-
бели лук – 3-4 чена
-
уље – 100 мл
-
сирће – 1 кашика
-
со – по укусу
-
шећер – око 1 кашичица
Припрема:
Паприке и патлиџане пеците на роштиљу, у рерни или на рингли док не омекшају и док им покожица не потамни. Након печења, огулите кожу и одстраните семенке. Очишћено поврће исеците на тракице или крупније комаде – да остане “цепканог” облика.
У шерпи загрејте уље, додајте ситно сецкан бели лук и кратко пропржите. Затим убаците паприке и патлиџан, па све заједно лагано динстајте 20–30 минута, уз повремено мешање. Додајте сирће, со и мало шећера – колико желите да избалансирате укус.
Кад се смеса довољно згусне, склоните са ватре и док је још топла сипајте у стерилне тегле. Добро затворите поклопцима и оставите да се охлади.
На овај начин, добићете прави домаћи ајвар који чува традицију и уноси топлину у сваки оброк.