Рецепт за гулаш Тање Бошковић који морате спремити ове сезоне - елегантни ручак за људе са укусом
Зато је радо поделила свој јединствени рецепт за гулаш печен у бундеви, право јело за гурмане и љубитеље необичних комбинација.
Позната глумица Тања Бошковић, жена префињеног стила, раскошног талента и дугогодишње глумачке каријере, одувек је важила и за даму која ужива у малим, топлим ритуалима свакодневице. Један од њих је и кување.
Иако је публика највише памти по улогама на филму и у позоришту, Тања воли да истиче да јој боравак у кухињи доноси мир, радост и инспирацију. Радо кува класична јела, али се никада не устручава да испроба нешто другачије, маштовитије и необичније.
Зато и не чуди што је њен рецепт за гулаш у бундеви завршио у књизи "Кувари глумци" коју су потписали Милан Шпичек и Мина Март. У питању је јело које осваја и изгледом и мирисом – право гастрономско изненађење које комбинује традиционални гулаш са слаткастом аромом печене бундеве и нежним нотама кајсије.
Тањин рецепт за гулаш у бундеви
Потребни састојци:
- већа бундева
- 1 кг свињског или јунећег меса
- 1 кг црног лука
- чашица ракије од кајсије
- кашика џема од кајсије
- чаша вина
- 2 кајсије из компота
- мало цимета, со, суви зачин, бибер
Припрема:
Прво припремите бундеву – одаберите ону већу и чврсту. Одсеците јој поклопац, издубите унутрашњост и лепо је очистите. Затим бундеву ставите у рерну на 150°Ц око 15 минута, тек толико да омекша, али водите рачуна да не потамни и не изгори.
У шерпу сипајте чашицу ракије од кајсије, а затим убаците килограм ситно сеченог црног лука и килограм меса исеченог на коцкице. Зачините по укусу – сољу, бибером и сувим зачином – па додајте и кашику пекмеза од кајсије, који ће јелу дати посебну арому и благу слаткоћу.
Овај гулаш се крчка полако и стрпљиво – најмање три и по до четири сата, уз повремено доливање вина. Што дуже ври на лаганој ватри, то ће бити мекши, гушћи и ароматичнији.
Када је гулаш готов, у печену бундеву ставите прстохват цимета, па у њу сипајте цео садржај из шерпе. На врх положите кајсије из компота, вратите све у рерну и пеците на 150°Ц још два сата.
Резултат је јело које изгледа као мали гастрономски спектакл – бундеву можете изнети директно на сто и сервирати као природну посуду препуну богатог, мирисног гулаша.