Рецепт за колач који је поделила Гоца Тржан залудео друштвене мрже - лако се прави, а топи у устима
Рецепт је научила од мајке, али га је кориговала сходно свом укусу.
Певачица Гоца Тржан, позната по свом енергичном духу и бројним талентима, често истиче да јој је кување једна од највећих љубави. На свом Јутјуб каналу неретко је делила омиљене рецепте, а један од њих носи дирљиву породичну причу.
Назвала га је „Мамин кох“, јер је управо од мајке добила оригинални рецепт – који је, како каже, „само мало изврнула“, додајући му своју посебну ноту.
Рецепт за Гоцин „Мамин кох“
Састојци за кох:
- 6 јаја
- 6 кашика шећера
- 9 кашика пшеничног гриза (не препуних)
- 1 пуна кашика белог брашна
- Мало путера и брашна за подмазивање посуде
Састојци за прелив:
- 2 конзерве кондензованог млека
- 1 павлака за кување
- 1 литар пуномасног млека
- Екстракт ваниле и 1 штапић ваниле
- 6 кашика шећера
Припрема кох теста
Умутите јаја
У великој чинији разбијте свих шест јаја и мутите их дуго – циљ је да смеса постане максимално пенаста и лагана.
Додајте шећер постепено
Шест кашика шећера додаје се једна по једна, уз стално мућење како би се задржала ваздушаста структура коју кох мора да има.
Убаците гриз и брашно
У пенасту смесу додајте девет кашика пшеничног гриза и лагано сједините. Затим умешајте и једну пуну кашику белог брашна.
Припремите посуду
Ватросталну посуду премажите путером и поспите танким слојем брашна. Сипајте припремљену смесу.
Пеците
Рерну загрејте на 180°Ц, па пеците кох 20–25 минута, све док се лепо не подигне и не добије златну корицу.
Припрема прелива
Док се кох пече, направите прелив који је кључан за сочност:
У шерпу сипајте кондензовано млеко, павлаку за кување, пуномасно млеко, додајте екстракт и штапић ваниле, као и шеш кашика шећера.
Све заједно кувајте док не проври.
Важно: врели кох прелива се врелим млеком – тако најбоље упија течност и остаје мекан и сочан.
Послуживање
Кох се оставља да се потпуно охлади како би упио сав прелив. Резултат је десерт који мирише на дом, детињство и једноставну породичну топлину. Управо због тога Гоцин рецепт многи обожавају – јер је једноставан, а савршено богат укусом.