Recept za gulaš Tanje Bošković koji morate spremiti ove sezone - elegantni ručak za ljude sa ukusom
Zato je rado podelila svoj jedinstveni recept za gulaš pečen u bundevi, pravo jelo za gurmane i ljubitelje neobičnih kombinacija.
Poznata glumica Tanja Bošković, žena prefinjenog stila, raskošnog talenta i dugogodišnje glumačke karijere, oduvek je važila i za damu koja uživa u malim, toplim ritualima svakodnevice. Jedan od njih je i kuvanje.
Iako je publika najviše pamti po ulogama na filmu i u pozorištu, Tanja voli da ističe da joj boravak u kuhinji donosi mir, radost i inspiraciju. Rado kuva klasična jela, ali se nikada ne ustručava da isproba nešto drugačije, maštovitije i neobičnije.
Zato i ne čudi što je njen recept za gulaš u bundevi završio u knjizi "Kuvari glumci" koju su potpisali Milan Špiček i Mina Mart. U pitanju je jelo koje osvaja i izgledom i mirisom – pravo gastronomsko iznenađenje koje kombinuje tradicionalni gulaš sa slatkastom aromom pečene bundeve i nežnim notama kajsije.
Tanjin recept za gulaš u bundevi
Potrebni sastojci:
- veća bundeva
- 1 kg svinjskog ili junećeg mesa
- 1 kg crnog luka
- čašica rakije od kajsije
- kašika džema od kajsije
- čaša vina
- 2 kajsije iz kompota
- malo cimeta, so, suvi začin, biber
Priprema:
Prvo pripremite bundevu – odaberite onu veću i čvrstu. Odsecite joj poklopac, izdubite unutrašnjost i lepo je očistite. Zatim bundevu stavite u rernu na 150°C oko 15 minuta, tek toliko da omekša, ali vodite računa da ne potamni i ne izgori.
U šerpu sipajte čašicu rakije od kajsije, a zatim ubacite kilogram sitno sečenog crnog luka i kilogram mesa isečenog na kockice. Začinite po ukusu – solju, biberom i suvim začinom – pa dodajte i kašiku pekmeza od kajsije, koji će jelu dati posebnu aromu i blagu slatkoću.
Ovaj gulaš se krčka polako i strpljivo – najmanje tri i po do četiri sata, uz povremeno dolivanje vina. Što duže vri na laganoj vatri, to će biti mekši, gušći i aromatičniji.
Kada je gulaš gotov, u pečenu bundevu stavite prstohvat cimeta, pa u nju sipajte ceo sadržaj iz šerpe. Na vrh položite kajsije iz kompota, vratite sve u rernu i pecite na 150°C još dva sata.
Rezultat je jelo koje izgleda kao mali gastronomski spektakl – bundevu možete izneti direktno na sto i servirati kao prirodnu posudu prepunu bogatog, mirisnog gulaša.