Рецепт за ЧУПАВЦЕ - Старински колач који сви воле, а љубитељи кокоса и чоколаде посебно ће уживати у њему
Многи су га бар једном пробали у животу, а када га пробате не заборављате укус.
Представљамо вам рецепт за колаче које смо сви обожавали током детињства, због незаобилазне чоколаде, меканог теста и кокоса.
Реч је о чупавцима.
За бисквит:
4 јаја
1 ванилин шећер
200 г шећера
200 мл млека
200 г оштрог брашна
1 прашак за пециво
колач
За чоколадни умак:
350 мл млека
100 г чоколаде
3 кашике какаа
3 кашике шечера
150 г маргарина
За ваљање:
250-300 г кокоса
Одвојите беланца и жуманца. Беланца умутите са половином шећера (100 г) у чврст снег и оставите са стране. Умутите и жуманца пенасто са преосталим шећером и ванилин шећером. Додајте брашно помешано са прашком за пециво, као и млеко и све добро сједините миксером. На крају лагано умешајте и снег од беланаца, преврћући шпатулом.
Смесу за бисквит излијте у плех (32x20 цм) који сте претходно мало науљили и посули брашном, и пеците 20-25 минута у претходно загрејаној пећници на 180 степени, док бисквит не добије лепу златно жуту боју.
Прохладите га и сеците на коцке жељене величине.
Ставите у шерпу млеко, чоколаду изломљену на коцке, какао, шећер и маргарин и загревајте уз мешање док се све не растопи и сједини у једноличну масу. Мало само прохладите, па коцке од бисквита кашиком спуштајте у још топли умак, да се намоче са свих страна, а онда их спуштајте у тањир са кокосом тако да се кокос лепо залепи са свих страна.
Чупавце поређајте на тацну и ставите у фрижидер да се стегну.