Рецепт за јело Мирјане Бобић Мојсиловић идеалан за посне дане - једноставна, али неопходна за ове дане
Спрема се у тигању, а поделила је рецепт на захтев једне обожаватељке.
Мирјана Бобић Мојсиловић одувек важи за жену која вешто спаја модерно и традиционално. И у својим јавним наступима, али и у свакодневним ситницама, показује да поштује обичаје, нарочито када је реч о посту и породичној трпези.
Тако је својевремено са пратиоцима поделила једноставан, али симболичан рецепт за посну погачу, коју је, на изненађење многих, спремила у тигању, без рерне.
Погача у време поста има посебну симболику: она окупља, подсећа на скромност и заједништво, али и на топлину дома. Управо таква је и верзија Мирјане Бобић Мојсиловић – брза, једноставна и доступна свима.
Једна корисница ју је упитала како се тачно прави ова погача, а Мирјана је без улепшавања открила свој рецепт:
"Умесите мало мекше тесто са квасцем, ставите у мало поуљен тигањ, поклопите поклопцем и пеците на средње тихој ватри, око 15 минута. Окренете на другу страну и поклопите", написала је списатељица.
Ми вам такође делимо један рецепт за овакву погачу
Рецепт за посну погачу из тигања
Састојци
- 500 г глатког брашна
- 1 кесица сувог квасца (или 20 г свежег)
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица шећера
- око 300 мл млаке воде
- 2 кашике уља
- мало уља за подмазивање тигања
Припрема:
У чинији помешајте брашно, квасац, со и шећер. Постепено додајте млаку воду и уље, па умесите мекше, глатко тесто. Покријте крпом и оставите да нарасте док не удвостручи запремину.
Надошло тесто благо премесите и обликујте у круг величине тигања. Тигањ лагано премажите уљем, ставите тесто унутра, поклопите и пеците на средње тихој ватри око 15 минута. Затим пажљиво окрените погачу на другу страну, поново поклопите и пеците још 10–15 минута, док не добије лепу златну боју.
Ова посна погача је доказ да за прави укус нису потребни компликовани рецепти – већ мало воље, традиције и топлине, баш онако како то ради Мирјана Бобић Мојсиловић.