Домаћице се куну у овај трик: Ево шта решава прскање врелог уља из тигања
Ово је многе мучило.
Кување код куће може бити права уживанција, али често нас одбија једна ствар - прскање врелог уља по шпорету, рукама и одећи, нарочито кад пржимо месо.
Без обзира да ли спремате ћуфте, шницле или пилеће бело месо, маст или уље лете на све стране и остављају трагове које касније дуго рибате.
Постоји један једноставан, готово невероватан трик који све више домаћица открива, а цака је у томе да додате половину љуске од јајета у тигањ док пржите месо. Да, добро сте прочитали!
Како функционише трик са љуском?
Љуска од јајета делује као природна баријера. Када је ставите у тигањ док је уље још хладно или тек почиње да се греје, она помаже да се ублажи реакција између воде у месу и врелог уља, што директно смањује интензитет прскања. Љуска "упија" део влаге и на тај начин спречава хаос који обично настане око шпорета.
Прскање често долази због тога што ставимо влажно месо у врело уље. Увек с меса убрусом "покупите" влажност пре него што га убаците у тигањ.
Јако је важно да не претрпавате тигањ намирницама, већ треба да оставите месо да "дише" у тигању. Ако ставите превише комада меса, температура опадне, месо се кува уместо да се пржи, и појачава се прскање.
У кухињи мале промене могу да направе велику разлику. Следећи пут кад будете пржили месо, пробајте трик са љуском од јајета и могли бисте да се изненадите колико помаже. Уз неколико додатних савета, кување код куће постаје мање стресно, брже и чистије, јер није поента да после ручка проведете више времена чистећи него треба да уживате у оброку.