Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Доживео МОЖДАНИ УДАР НА БИНИ, ЈЕДИНИ на свету одржао КОНЦЕРТ ШАПАТОМ: Ђорђе Марјановић је био човек којег је Југославија обожавала, а ЧОЛА КОПИРАО

28.06.2023. 15:09
Пише:
Србија Данас
Đorđe Marjanović
Ђорђе Марјановић / Извор: Фото: YouTube printscreen/Minja Субота

Велики уметник је преминуо 15. маја у 89. години од последица корона вируса.

Легендарни певач, Ђорђе Марјановић био је велика звезда Југославије и уважаван ван граница земље. Стварао је предивне песме, многи и данас препричавају његове сценске наступе, те концерт који је одржао шапутајући. Његова слава била је феномен, али му је живот нанео и муке.

"СРЕЋНИЈА бих била да сам РОДИЛА ПСА, него БЕБУ": Брижит Бардо сина упоређивала са ТУМОРОМ, имала преко 100 ЉУБАВНИКА, а пред снимање сваког филма добијала је ХЕРПЕС

"СРЕЋНИЈА бих била да сам РОДИЛА ПСА, него БЕБУ": Брижит Бардо сина упоређивала са ТУМОРОМ, имала преко 100 ЉУБАВНИКА, а пред снимање сваког филма добијала је ХЕРПЕС

Волела ОБА ПОЛА, на филму се насмејала само једном, никада није дала интервју - Детаљи живота Грете Гарбо дуго су били МИСТЕРИЈА, а ево каква је ЗАИСТА била!

Волела ОБА ПОЛА, на филму се насмејала само једном, никада није дала интервју - Детаљи живота Грете Гарбо дуго су били МИСТЕРИЈА, а ево каква је ЗАИСТА била!

Први пут запевао као студент фармације

Као студент фармације, 1954. године, Ђорђе Марјановић први пут је запевао на једној београдској аудицији.

Већ 1963. кренуо је на турнеју по Русији са Радославом Грајићем и Бети Ђорђевић. Те године певао је у Москви, у сали са 25.000 седишта, три пута дневно! За десет дана видело га је и слушало 750.000 Московљана.

Душко Раданчевић, шеф једног малог београдског оркестра који је пратио певаче и глумце, позвао га је да пева у паузи између наступа певача забавне и народне музике.

Ђорђе је отпевао четири песме – Звиждук у осамПлаво у плавомСтидљива серенада и каубојску песму из једног филма. Публика је фантастично реаговала, тражила бис, а Ђорђе, како је спремио само поменуте песме, све их је отпевао на бис.

Његово појављивање на телевизији са песмом „Звиждук у осам“ одмах се претворило у опште одушевљење.

Он је био први певач забавне музике на простору Југославије који није само стајао за микрофоном већ је падао на колена, ваљао се по поду, плакао, бацао сако у публику.

Đorđe Marjanović
Ђорђе Марјановић / Извор: Фото: YouTube printscreen/Face ХД ТВ

Уписао се у историју као једини певач који је одржао концерт шапутајући

Захваљујући својој енергији и способности да оствари контакт са публиком, Марјановић на пречац постаје најпопуларнији певач у Русији. О њему је у Русији чак снимљен и документарни филм посвећен развоју руске музике.

- Грло ме издало само једном у каријери, 1967. године. Нисам отказао концерт у Лењинграду. Изашао сам на сцену и шапутао своје песме. Био је то диван рецитал у коме је учествовала цела публика. - испричао је Марјановић својевремено.

Шок на сцени - мождани удар на концерту Лепе Брене

Својевемено је на концерту Лепе Брене у Мелбурну у Аустралији, 14. априла 1990. године, доживео мождани удар на сцени док је певао песму „Мене нема ко да жали”.

Са стрепњом су очекиване вести о Марјановићевом здравственом стању. Неко време није могао да говори, али је својом упорношћу успео да се опорави. Чак је, на одушевљење својих фанова, приредио и неколико концерата на којима је изводио старе хитове, али на плејбек.

 Од тешког можданог удара се никада није у потпуности опоравио. Болест му је трајно променила живот, а од публике се опростио концертом 2004. године.

Đorđe Marjanović
Ђорђе Марјановић / Извор: Фото: Профимедиа

Волео је две жене

Пут га је навео и на посао у Радио Београду. Радио је као инкасант. Тада већ улази у свет уметности статирајуци на филму и у позоришту. 

У Радио Београду Ђорђе је срео лепу службеницу, продорног гласа – Злату Ракић која му је рекла да потпише уговор како би добио хонорар. Постали су пријатељи, а 1959-е се и венчали. Најпре га је одбила, али није одолела његовој упорности. Она је знатно утицала на његову каријеру. Ђорђе то признаје, уз напомену да је она у њему препознала таленат. Рекао је да упркос томе сто му је жена радила у Радио Београду напредовање није било лако као и да је примљен на аудијицији тек након сарадње са оперским певачем Д. Пивничким

У Русији 1965-е среће Ели Николајевну, жену свог живота са којом се жени. Њихова љубав, како то обично бива са популарним личностима, била је предмет јавног преиспитивања… али Ђорђе се никада није покајао. Родила му је троје деце, била верни и брижни зивотни сапутник. Бринула је о деци, била стуб породице у којој је живела само узајамна љубав и разумевање.

Многи су га копирали, а Чола је то и признао

- Многи су ме безуспешно копирали, па су чак појединци које не желим да прозивам, на сцени правили од тога врхунски кичерај. Ипак, најдраже ми је признање врхунског певача Здравка Чолића који је отворено рекао да је пресликао моју сценографију и кореографију. Поштено, нема шта! - рекао је Ђорђе једном приликом.

Учествовао је на готово свим југословенским фестивалима забавне музике - Београдско пролеће, Ваш шлагер сезоне, Фестивал Опатија, Песма лета, Сплитски фестивал, Загребачки фестивал, као и неколико пута на југословенском избору за Песму Евровизије. На Беовизији 2009. је наступио заједно са Оскаром и саставом Бјути квинс у песми Суперстар Огњена Амиџића, Владимира Граића и Саше Милошевића Марета.

Добитник је и великог броја награда и признања, међу којима су: признање Национални естрадно-музички уметник Србије (2018), Златни микрофон Радио Београда (2016), Сретењски орден трећег степена (2015), Златна плакета Београда, Орден рада, Орден заслуга за народ са сребрним венцем. Predsednik SSSR Mihail Горбачов доделио му је Орден за учвршћивање пријатељства и ширење културних веза између Југославије и СССР.