УКУСНО, КРЕМАСТО И ПО СВАЧИЈЕМ УКУСУ! Ове савршене слаткише једноставно нећете моћи да престанете да правите!
Овог лета, већина нас ће летовати у Србији и то је баш дивно, јер сваки кутак наше земље има своје специфичности којима може да се подичи и природне лепоте које би свакако требало обићи барем једном у животу.
Но, оно што свако место у Србији додатно чини посебним јесте укусна домаћа храна, чији рецепти се деценијама и вековима преносе с колена на колено. Наравно, ово важи и за слаткише.
Ако сте некада били у Италији, сигурно и дан-данас сваки пут када видите тирамису или пана коту, евоцирате успомене на пут у ту земљу, баш као што ће вас укус сахер торте заувек асоцирати на путовање у Беч, а Естерхази торта на викенд у Будимпешти.
Исто је и са нашом земљом. Да бисмо доживели потпуни ужитак у појединим тортама и колачима, најбоље је да их конзумирамо тамо где их праве највештије домаћице и најискуснији посластичари. И то на начин како то ради локално становништво, у амбијенту јединственом за тај крај.
Но, када се с летовања вратимо кући, никако не желимо да изгубимо тај сјајан осећај који смо стекли на годишњем одмору. А постоји ли бољи начин да призовемо сећања на незаборавно слатко путовање, од мириса и укуса торти и колача које смо тамо пробали?
Управо зато, Суноко током јуна и јула на својим друштвеним мрежама за нас припрема један велики водич под називом “Слатки крајеви Србије”.
У овом водичу ћемо сазнати које то колаче и торте, карактеристичне за пределе наше земље од севера до југа, никако не смемо да пропустимо да пробамо, а научићемо и најбоље локалне рецепте.
А свакако треба да покушамо да их направимо и сами.
ЈУЖНОБАЧКИ ОКРУГ – ДВОРАЦ ДУНЂЕРСКИ – ДОБОШ ТОРТА
Састојци за коре:
- 10 јаја
- 10 кашика Суноко шећера
- 10 кашика брашна
Фил:
- 8 јаја
- 10 кашика Суноко шећера
- 100г Суноко шећера у праху
- 200г чоколаде за кување
- 375г путера
Глазура:
- 15 кашика Суноко шећера
- 1 кашика путера
Припрема:
Умутити беланца, па додати Суноко шећер и мутити док се не сједини. Кашиком додавати жуманца и брашно. Поделити смесу на 6 делова. На преврнути плех ставити пек папир и распоредити смесу за кору. Пећи на 200 степени седам минута. Поступак поновити пет пута за сваку кору. Припремити фил: одвојити беланца од жуманаца, па их добро умутити. Додати Суноко шећер, додатно умутити, па сјединити са жуманцима и ставити фил да се кува. У врућ фил додати изломљену чоколаду за кување, добро измешати и оставити да се охлади. У другој посуди умитити путер са Суноко шећером у праху, па сјединити са охлађеним филом. На пет корица равномерно нанети фил, а преко шесте корице разлити глазуру. Припремити глазуру: 15 кашика Суноко шећера карамелизовати. Кад се Суноко шећер потпуно растопи, додати супену кашику путера и док је глазура врућа развући је кашиком преко последње корице. Повлачити равне линије уздуж и попреко. Остатак фила сипати у шприц за украшавање, па декорисати торту по ивицама када се глазура мало прохлади. Ставити торту у фирижидер и служити 24 сата касније.
СРЕМСКИ ОКРУГ – ФРУШКА ГОРА – ДОМАЋА ШТРУДЛА
Састојци:
- 1кг брашна
- 250г масти
- 1 јаје
- коцкица квасца
- мало млека
- мало соли
- 50г Суноко шећера
- мак и ораси
- Суноко шећер у праху за посипање
Припрема:
Коцкицу квасца потопити у мало млека са Суноко шећером и мало соли. Кад нарасте, сипати у посуду, измешати са брашном, додати јаје и маст, па замесити тесто. Тесто не сме да буде много чврсто. Поделити умешену смесу на 4 дела и оклагијом развући коре. Сваку кору филовати по жељи и избору: са маком, орасима, рогачем, ренданим јабукама. Преко фила попрскати мало уља, савити у облику штрудле и сложити у плех. Оставити један сат да још мало нарасте, а потом пећи у загрејаној рерни. Посути Суноко шећером у праху и послужити топло.
ЗЛАТИБОРСКИ ОКРУГ – УВАЦ – ЛЕЊА ПИТА
Састојци:
- 200г маргарина
- 150г Суноко кристал шећера
- 525г брашна
- 1 ванилин шећер
- 1 прашак за пециво
- 1 прстохват соли
- 3 јаја
Фил:
- 1кг јабука
- 100г Суноко кристал шећера
- 1 кашичица цимета
- 50г млевених ораха
- Суноко прах шећер за посипање
- 1 ванилин шећер
Припрема:
Јабуке ољуштити и нарендати, посути их са 100г Суноко шећера и додати цимет. За припрему теста у посуду ставити брашно, прстохват соли и прашак за пециво. Посебно умутити маргарин са Суноко шећером и ванилин шећером, масу умутити да се растопе кристали шећера, додати јаја и сјединити масу. Умућеној маси додати припремљено брашно, измешати све добро да се добије глатко прхко тесто. Тесто оставити умотано у провидну фолију да одстоји око један сат у фрижидеру. Након тог времена тесто поделити на два дела. Развући коре на папиру за печење. Кору пребацити на припремљен плех величине 24 x 36 цм заједно са папиром. Кору посути млевеним орасима, нанети рендане јабуке и покрити их другом кором. Питу пећи у претходно загрејаној рерни на 180 степени 30 – 40 минута. Пријатно!