Заборављен рецепт наших бака: Слатко од шумских јагода које буди најлепше успомене
Слатко од шумских јагода је више од десерта - то је успомена на лето, бакин дом и време када се у кухињи стварала магија. Уложите мало времена и пажње, и наградиће вас посластица која се памти.
У ери брзих залогаја и фабричких џемова, један рецепт враћа топлину детињства и мирис кухиње наших бака – слатко од шумских јагода. Ова домаћа посластица није само уживање за непце, већ и право мало чудо од традиције, љубави и стрпљења.
За разлику од мармеладе, слатко од шумских јагода прави се тако да свака бобица остане цела, нежно кувана у прозиран сируп. Идеално је као додатак палачинкама, сладоледу или једноставно уз кашичицу љубави уз шољицу кафе.
Састојци:
1 кг шумских јагода
1,2 кг шећера сок од 1 лимуна
200 мл воде (по потреби)
Припрема:
Пажљиво очистите јагоде, водећи рачуна да не оштетите плодове. Немојте их прати под млазом воде уместо тога их нежно потопите у хладну воду на неколико минута, па их пребаците на крпу да се осуше. У шерпи ширег дна ставите шећер и прелијте са мало воде (око 200 мл, само да се шећер лакше истопи).
Кувајте на средњој ватри док се шећер потпуно не отопи и не почне да се ствара густи сируп. Када се сируп згусне, пажљиво додајте шумске јагоде. Благо протресите шерпу (немојте мешати варјачом да не згњечите плодове). Кувајте на тихој ватри 10-15 минута, док јагоде не пусте мало сока и не постану стакласте.
Пред крај кувања додајте лимунов сок. Он помаже да сируп остане бистар и спречава кристалисање шећера. На тањирић ставите неколико капи сирупа и ако се не разлива слатко је готово. Склоните са ватре и оставите да се потпуно охлади.
Тек када се слатко охлади, прелијте га у стерилисане тегле и добро затворите. Савет: Шумске јагоде су осетљиве и захтевају нежан третман. Немојте их дуго кувати јер ће се распасти. Ако имате мању количину плодова, можете смањити све састојке пропорционално.
Извор: Informer.rs