Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Због СТРЕСА ОКО ИСПИТА, остао БЕЗ КОСЕ У 15. ГОДИНИ: Уз подршку мајке, бјути третманима је повратио самопоуздање

14.06.2022. 11:53
Пише:
Србија Данас
Alopecija
Алопеција / Извор: Профимедиа

Студент, Сем Тејлор, који је са 15 година изгубио косу и длаке по телу због алопеције изазване стресом, био је инспирисан козметичким третманима своје мајке и истетовирао обрве, на чему му сада пријатељице завиде

Рану ћелавост сада 19-годишњег Сема Тејлора, први је приметио његов фризер још када је имао 15 година. Фризер га је упозорио да можда пати од алопеције, јер је почео да губи косу, што је и потврђено када је посетио лекара опште праксе.

Када је, у року од неколико месеци, Сем, из Сатон Колдфилда у  Бирмингему, видео да му опадају све длаке на глави, лицу и телу, његово самопоуздање је пало, док су га странци питали да ли има рак.

ПУКЛА ВИШЕ ОД ПРОСЕЧНЕ ГОДИШЊЕ зараде у Србији на венчаницу, а они јој послали хаљину од које су јој ПОШЛЕ СУЗЕ НА ОЧИ: "Ово је ноћна мора!"

ПУКЛА ВИШЕ ОД ПРОСЕЧНЕ ГОДИШЊЕ зараде у Србији на венчаницу, а они јој послали хаљину од које су јој ПОШЛЕ СУЗЕ НА ОЧИ: "Ово је ноћна мора!"

Сви су желели да буду као СИЛВАНА, а она се дивила ЊОЈ: Имале су много тога заједничког, па чак и ТРАГИЧНУ судбину

Сви су желели да буду као СИЛВАНА, а она се дивила ЊОЈ: Имале су много тога заједничког, па чак и ТРАГИЧНУ судбину

"ДА ИМАМ ДЕЦУ, МРЗЕЛА БИ МЕ": Холивудске звезде откриле зашто НИКАДА нису постале МАЈКЕ

"ДА ИМАМ ДЕЦУ, МРЗЕЛА БИ МЕ": Холивудске звезде откриле зашто НИКАДА нису постале МАЈКЕ

Све се променило на боље прошлог месеца када је, инспирисан мајком Таром Тејлор (51), која ради у набавци, нанео трајну шминку обрва рекавши: - Многи мушкарци оћелаве или обрију главу. То није неуобичајено. Али због тога што нисам имао обрве осећао сам се заиста другачије. Нисам желео да излазим или прилазим девојкама и изгубио сам пријатеље. Мој недостатак длака на телу не можете да видите од гардеробе, а неки мушкарци су ћелави, тако да то није страшно. То што нисам имао обрве био је најгори део.

- Нисам се осећао нормално. Сада се осећам много сигурније и не добијам толико чудних погледа.

Доктори не могу са сигурношћу да кажу шта је изазвало његову алопецију – медицински израз за губитак длака који може покрити цело тело или бити ограничен на главу.

Рекао је - Мислим да је то био стрес на испиту. Имао сам 14 или 15 година, кренуо сам у 10. разред. Предстојали су пријемни испити. У почетку, Семова плава, кратко ошишана коса почела је да опада у печатима.

Затим, током шишања му је речено да можда има алопецију, а потом је она и потврђена од стране лекара. Али он је рекао - У почетку нисам био превише забринут, јер је у питању био само мали губитак косе. Нисам разумео колико ће то бити озбиљно.

Након анализе крви, Сем је затим упућен дерматологу и стављен на терапију, која је узроковала осетљивост на светлост, где му је на кожу главе нанета крема коју је потом морао да држи покривеном два дана.

Нажалост, третман није успео и губитак косе се само ширио, што је убрзо изазвало мрље без длака по целом телу.

Рекао је - Закрпе на мојој глави су постајале све више и више. На крају је дошло до тачке у којој би изгледало боље да ми је глава обријана, па сам то и урадио.

Био сам млад и плав, тако да нисам имао много видљивих длака на телу. Али и то је почело да опада.

- Због тога што сам био тако млад, штрчао сам у школи као болестан. Није било никога мојих година ко је био ћелав и било је то веома тешко - додаје.

На крају, Сем се помирио са опадањем косе на глави и почео да студира бизнис и маркетинг на Универзитету Де Монтфорт у Лестеру. Стекао је добре пријатеље и бријао главу, прихватајући да многи мушкарци бирају овај стил.

Али губитак обрва је имао већи утицај на његово самопоуздање.

Рекао је - Људи су ме питали да ли имам рак. То значи да морам да кажем да немам и да објасним своје стање.

Било је то крајем прошле године када је Сем одлучио да пита своју мајку о трајној шминки.

Рекао је - Разговарао сам са мамом. Обрве јој је урадио неко у Бирмингему и питао сам је шта би мислила о томе да их и ја урадим. Рекла је да мисли да је то одлична идеја. Питала је свог козметичара који је предложио клинику Трејси Џајлс. А у априлу 2022, Сем – чија је мајка љубазно платила третман од 1.000 фунти – отишао је да види „уметницу микроблејдинга“ на лондонској клиници Трејси Џајлс у центру Лондона. Слично као код тетовирања, боја микроблејдинга бледи у року од 18 месеци и укључује употребу игле која фино имплантира шминку у површину коже, која изгледа као коса.

Техника hiperrealizma је она коју је сама Трејси осмислила.

Сем је објаснио - Нисам био нервозан или нисам се стидео због тога што сам урадио трајну шминку. Прво су ми исцртале обрве да ми покажу како би изгледале. Био сам заиста задовољан.

Додао је - Тада је почела трочасовна сесија са анестетиком да би третман могао да почне. Уопште није болело.

Сем је једини тинејџер за кога зна да има hiperrealistične обрве "трајне шминке", направљене да опонашају покрете косе природног изгледа. И он је изразио одушевљење резултатима, рекавши - Сада сам много сигурнији. Чак излазим и без шешира јер се не стидим изгледа своје главе. Могу да приђем људима и желим више да излазим. Моје пријатељице су рекле да су моје обрве боље од њихових!

Додао је - Моји мушки пријатељи једва да су и приметили да сам их урадио. Један је рекао да уопште није ни приметио да нисам имао обрве!

Сем ће морати да оде на допуну боје ове недеље, а затим да понављати третман на сваких 12 до 18 месеци – финансијска инвестиција коју је више него спреман да учини за побољшање свог самопоуздања.

Рекао је - Управо сам започео нови посао у складишту. Пре овога, скоро сви које сам срео би постављали питања о мом губитку косе. Сада нико ништа није рекао. Осећам се много нормалније.