Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАПРАВИ САМА ДОМАЋИ КВАСАЦ: Ако водиш рачуна о ЗДРАВЉУ, ово МОРАШ знати!

17.03.2020. 20:56
Пише:
Србија Данас
kvasac
квасац / Извор: Профимедиа

Корисно је знати.

У времену електричних пекара и куповног квасца, постовати рецепт за домаћи квасац дође као неразуман потез. Тачно је да се може купити и у радњи. Међутим, када се бавите здравим и одрживим животом, начин израде домаћег квасца, пише се на првој страни свеске са рецептим.

ОПРЕЗ! Ево колико дуго смемо да чувамо ЗАМРЗНУТЕ намирнице

ОПРЕЗ! Ево колико дуго смемо да чувамо ЗАМРЗНУТЕ намирнице

Оброк готов за 20 минута: Овако спремљена пилетина је најмеканија (РЕЦЕПТ)

Оброк готов за 20 минута: Овако спремљена пилетина је најмеканија (РЕЦЕПТ)

Ред поврћа, ред сира: Мусака од тиквица и плавог патлиџана (РЕЦЕПТ)

Ред поврћа, ред сира: Мусака од тиквица и плавог патлиџана (РЕЦЕПТ)

Како то функционише?

Да ли знате да квасац заправо живи на биљкама?  Све докле год му је топло, влажно и има шта да једе, он ће живети.  Све воће, поврће и житарице које једемо на себи имају квасац. Имајући то у виду, користећи различите биљке можемо добити и различити укус квасца а тако и хлеба који месимо.

Једноставним потапањем жељене биљке или житарице у воду, можемо извршити одвајање квасца па затим искористити ту воду  за израду теста. Вода и квасац покрећу процес ферментације, који даље помешани са брашном дају тесто за хлеб. У литератури ћете наћи и реч стартер, а у нашем народу се користи и реч маја а ради се заправо о истој ствари.

kvasac
квасац / Извор: Профимедиа

Како се прави природни квасац?

Као што смо рекли, квасац је већ присутан на житарицама па у комбинацији са водом, он ће се одвојити и почеће ферментацију уз помоћ скроба из жита. Међутим, ми можемо убрзати процес додавањем шећера.

Да би сте направили квасац од брашна потребно је следеће:

  • 1 шоља брашна
  • 1 шоља млаке воде
  • Већа стаклена тегла или неки суд у коме ћете култивисати квасац. Није пожељно да буде од пластике.
  • 1 кашика шећера, фруктозе или меласе (maltexa) – опционо, ако желимо да се квасац брже ферментише. Не би смо саветовали мед јер је он природан антисептик. Након ферментације, квасац ће појести шећер тако да не морате бринути.

Израда и коришћење

Помешајте све састојке у компактну масу, покрити газом или фолијом и оставите на топлом, у близини радијатора или слично али не на њему, јер директна топлота убија квасац.

Процес ферментације траје од 3-7 дана у зависности које сте брашно користили и да ли се додали шећер. Готово је када с појаве мехурићи на њему и када осетите познат мирис врења.

За један килограм брашна биће вам потребно око две шоље домаћег квасца.

Kvasac
Квасац / Извор: Профимедиа

Ако планирате да редовно месите хлеб, можете у теглу са домаћим квасцем, сваки дан додавати по пола шоље млаке воде и брашна. Тако ћете га хранити сваки дан и имаћете константну производњу. Тада треба да мешате масу након додавања, па користите силиконску или дрвену варјачу. Пазите да вам у том слуцају треба већа тегла.

Ако не месите сваки дан хлеб, домаћи квасац може да се замрзне. Одмерите потребну количину за једно мешење за замрзните.Кад се одмрзне, квасац се употребљава на уобичајен начин.

Тесто од овог квасца спорије нараста па је најбоље замесити га увече а пећи ујутру.

КИНЕСКИ САВЕТИ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈУ КУЋЕ И ЧИШЋЕЊЕ! Надлежне институције издале јасна упутства!

КИНЕСКИ САВЕТИ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈУ КУЋЕ И ЧИШЋЕЊЕ! Надлежне институције издале јасна упутства!

Једноставни савети за одржавање одеће: Како уклонити мрље од чоколаде

Једноставни савети за одржавање одеће: Како уклонити мрље од чоколаде

ШТА ЈЕ ТО НА НОГАМА?! Прија је на крштењу сина имала занимљив стајлинг, а обула је... АУ! (ФОТО)

ШТА ЈЕ ТО НА НОГАМА?! Прија је на крштењу сина имала занимљив стајлинг, а обула је... АУ! (ФОТО)

КАТА ЈЕ ЈЕДНИМ ПОСТОМ НА ИНСТАГРАМУ ПОКРЕНУЛА ЛАВИНУ: Кад сте последњи ово урадили за себе?

КАТА ЈЕ ЈЕДНИМ ПОСТОМ НА ИНСТАГРАМУ ПОКРЕНУЛА ЛАВИНУ: Кад сте последњи ово урадили за себе?

ТОТАЛНИ ХИТ: Посне пуњене паприке (РЕЦЕПТ)

ТОТАЛНИ ХИТ: Посне пуњене паприке (РЕЦЕПТ)