Ако имате ОВЕ 3 БОЛЕСТИ ни случајно немојте јести САРДИНЕ!
Сардине се често сматрају изузетно здравом намирницом захваљујући богатом саставу омега-3 масних киселина, протеина, витамина Б12 и селена.
Препоручује их чак и Америчка асоцијација за срце, јер редовна конзумација може допринети бољем раду срца, мозга и крвних судова. Међутим, лекари упозоравају да сардине нису погодне за свакога.
Код одређених здравствених стања, њихова конзумација може више штетити него користити. Сардине су богате пуринима и натријумом, што их чини непожељним избором за особе које пате од гихта, повишеног крвног притиска или проблема с бубрезима.
Код гихта, пурини из сардина разлажу се у мокраћну киселину која се задржава у телу и ствара кристале у зглобовима, изазивајући болне упале и нападе. Због тога сардине могу погоршати стање и изазвати нове епизоде бола.
Особе с високим крвним притиском треба да буду опрезне јер сардине у конзерви често садрже велике количине соли. Прекомеран унос натријума повећава притисак и може поништити све позитивне ефекте омега-3 масноћа. Уколико их једете, препоручује се бирање производа са смањеним садржајем соли.
За оне који имају проблема с бубрезима, сардине представљају додатно оптерећење. Због пурина и натријума могу допринети стварању бубрежних каменаца и погоршати функцију бубрега, па се особама са хроничним бубрежним обољењима саветује да их у потпуности избегавају.
Закључак је јасан: сардине јесу здраве, али само ако се конзумирају умерено и узимајући у обзир индивидуално здравствено стање. За већину људи оне су драгоцен извор хранљивих материја, али за оне с поменутим тегобама, боље је пронаћи безбеднију алтернативу.