Др Дејан Чубрило УПОЗОРАВА: Чим пређете 30. годину морате да ИЗБЕГАВАТЕ ОВЕ НАМИРНИЦЕ јер се тешко варе и праве ХАОС У ОРГАНИЗМУ!
Познати лекар и стручњак за исхрану, др Дејан Чубрило, истиче да после тридесете године наше тело пролази кроз природне промене које утичу на начин исхране, варење и енергију.
Наглашава да решење није у брзим дијетама, већ у разумевању сопственог организма и учењу како да се храните у складу с његовим потребама.
Према његовим речима, након тридесете тело улази у период успоравања - смањује се ниво хормона и количина ензима, а метаболизам постаје спорији. Због тога је важно да постанете свесни својих навика и да их постепено прилагодите новим потребама.
Повремена одступања су нормална, али, како доктор каже, битно је да се увек вратите „на прави пут“, као када се с калдрме поново укључите на аутопут.
Др Чубрило саветује да се већ у двадесетим годинама ураде основне анализе крви, хормона и функције органа, а да се исте анализе понове око тридесете године. Упоређивањем резултата добијате јасан увид у то како се ваше тело мења и где треба увести корекције.
Посебно наглашава да млеко и млечни производи после тридесете године више не пријају већини људи, јер постају тешки за варење. Организам тада шаље суптилне сигнале - умор, надутост или нелагодност – који указују да је време за промену. Здравље, како каже, није само у лабораторијским резултатима, већ и у начину на који особа зрачи изнутра.
Када је реч о исхрани, доктор саветује да се обрати пажња не само на количину, већ и на комбинацију намирница. Свако треба да открије које су му слабе тачке - желудац, панкреас или црева - и да у складу с тим прилагоди оброке. Ако организам не производи довољно ензима за варење протеина, меса или рибе, инсистирање на таквој исхрани може бити контрапродуктивно.
Суштина, закључује др Чубрило, није у строгим правилима, већ у слушању сопственог тела и поштовању његових граница. Права брига о здрављу почиње оног тренутка када научите да препознате шта вам заиста прија