Посне сарме са спанаћем: Специјалитет из централне Србије којем нико не може да одоли! (РЕЦЕПТ)
Ово јело се традиционално спрема током поста и летњих врућина
Савршени летњи оброк су сармице од зеља или спанаћа, које обилује витаминима. На гастрономској мапи, ово јело је заступљено највише у централној Србији, где се традиционално припрема током поста на следећи начин.
Потребно је:
- струк празилука
- 1 већа рендана шаргарепа
- 100 гр мало бареног пиринча
- 4 чена сецканог белог лука
- суви зачин
- мл. бибер
- мл црвена паприка
- уље

АПСОЛУТНИ КРАЉ ДЕТОКСА! Чисти јетру као од ШАЛЕ - користи га и Кејт Мидлтон (РЕЦЕПТ)

Да ли сте чули за зафрканце? Савршено мекано, уврнуто пециво са спанаћем по бакином рецепту
Припрема:
У уљу испржити сецкан празилук, додати рендану шаргарепу па затим барен пиринач, суви зачин, мл. бибер. Све изједначити. Изабрати крупне листове спанаћа, мало очистити дебље дршке, опрати и попарити са врелом водом.
Оставити 2 минута па процедити. У листове стављати кашику фила па увити у сармицу. Ређати у подмазан пекач или у плех. У шерпицу сипати 200 мл куваног парадајза додати кашику брашна, па жицом измутити да нема грудвица.
Сипати 150 до 200 мл воде, 3 кашике уља и прелити. Протрести мало тепсију па ставити у рерну која је загрејана на 220 степени Ц. Пећи око 35 минута да течност испари.