clear sky
12°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Posne sarme sa spanaćem: Specijalitet iz centralne Srbije kojem niko ne može da odoli! (RECEPT)

16.03.2023. 08:08
Piše:
Srbija Danas
bakina kuhinja
bakina kuhinja / Izvor: Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic
Ovo jelo se tradicionalno sprema tokom posta i letnjih vrućina

Savršeni letnji obrok su sarmice od zelja ili spanaća, koje obiluje vitaminima. Na gastronomskoj mapi, ovo jelo je zastupljeno najviše u centralnoj Srbiji, gde se tradicionalno priprema tokom posta na sledeći način.

Potrebno je:

  • struk praziluka
  • 1 veća rendana šargarepa
  • 100 gr malo barenog pirinča
  • 4 čena seckanog belog luka
  • suvi začin
  • ml. biber
  • ml crvena paprika
  • ulje
APSOLUTNI KRALJ DETOKSA! Čisti jetru kao od ŠALE - koristi ga i Kejt Midlton (RECEPT)

APSOLUTNI KRALJ DETOKSA! Čisti jetru kao od ŠALE - koristi ga i Kejt Midlton (RECEPT)

Da li ste čuli za zafrkance? Savršeno mekano, uvrnuto pecivo sa spanaćem po bakinom receptu

Da li ste čuli za zafrkance? Savršeno mekano, uvrnuto pecivo sa spanaćem po bakinom receptu

Priprema:

U ulju ispržiti seckan praziluk, dodati rendanu šargarepu pa zatim baren pirinač, suvi začin, ml. biber. Sve izjednačiti. Izabrati krupne listove spanaća, malo očistiti deblje drške, oprati i popariti sa vrelom vodom.

 Ostaviti 2 minuta pa procediti. U listove stavljati kašiku fila pa uviti u sarmicu. Ređati u podmazan pekač ili u pleh. U šerpicu sipati 200 ml kuvanog paradajza dodati kašiku brašna, pa žicom izmutiti da nema grudvica. 

Sipati 150 do 200 ml vode, 3 kašike ulja i preliti. Protresti malo tepsiju pa staviti u rernu koja je zagrejana na 220 stepeni C. Peći oko 35 minuta da tečnost ispari. 

 

Piše:
Srbija Danas
16.03.2023. 08:08