Брз и укусан летњи ручак - у њега иду рендане тиквице: Направите га хитро да имате више времена за себе
Ово јело сви воле.
31.07.2025.
16:36
Коментари (0)
Тиквице су често главни савезник у кухињи када желимо нешто лагано, брзо и здраво. Уместо класичних уштипака који се прже, овог пута их запечемо у рерни – без вишка масноће, а са пуним укусом.
Ова запечена „пита“ од тиквица са сиром је савршено мекана изнутра, а лагано хрскава споља. Прави летњи оброк за целу породицу!
Рецепт: Запечена пита од ренданих тиквица у рерни
Састојци:
- 2–3 средње тиквице
- 3 јаја
- 150 г ситног сира (или фета сир, рикота, по жељи)
- 100 г ренданог качкаваља или пармезана
- 4 кашике брашна (може и овсено, спелтино, кукурузно)
- 1 кашичица прашка за пециво
- 1 чен белог лука (изрендан)
- Со, бибер по укусу
- 1 кашика сецканог першуна или мирођије
- Мало маслиновог уља за подмазивање плеха
Припрема:
- Тиквице изрендајте, посолите и оставите 10 минута да пусте воду. Затим их добро оцедите рукама.
- У већој чинији помешајте јаја, сир, рендани качкаваљ, брашно, прашак за пециво, бели лук, зачине и зачинско биље.
- Додајте оцеђене тиквице и све сједините у уједначену смесу.
- Подмажите плех (или обложите папиром за печење) и равномерно распоредите смесу.
- Пеците у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 30–35 минута, док не порумени.
Предлог за сервирање:
Сече се као пита или мусака, одлична је уз јогурт, парадајз салату или као додатак главном јелу.