Brz i ukusan letnji ručak - u njega idu rendane tikvice: Napravite ga hitro da imate više vremena za sebe
Ovo jelo svi vole.
31.07.2025.
16:36
Komentari (0)
Tikvice su često glavni saveznik u kuhinji kada želimo nešto lagano, brzo i zdravo. Umesto klasičnih uštipaka koji se prže, ovog puta ih zapečemo u rerni – bez viška masnoće, a sa punim ukusom.
Ova zapečena „pita“ od tikvica sa sirom je savršeno mekana iznutra, a lagano hrskava spolja. Pravi letnji obrok za celu porodicu!
Recept: Zapečena pita od rendanih tikvica u rerni
Sastojci:
- 2–3 srednje tikvice
- 3 jaja
- 150 g sitnog sira (ili feta sir, rikota, po želji)
- 100 g rendanog kačkavalja ili parmezana
- 4 kašike brašna (može i ovseno, speltino, kukuruzno)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 čen belog luka (izrendan)
- So, biber po ukusu
- 1 kašika seckanog peršuna ili mirođije
- Malo maslinovog ulja za podmazivanje pleha
Priprema:
- Tikvice izrendajte, posolite i ostavite 10 minuta da puste vodu. Zatim ih dobro ocedite rukama.
- U većoj činiji pomešajte jaja, sir, rendani kačkavalj, brašno, prašak za pecivo, beli luk, začine i začinsko bilje.
- Dodajte oceđene tikvice i sve sjedinite u ujednačenu smesu.
- Podmažite pleh (ili obložite papirom za pečenje) i ravnomerno rasporedite smesu.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni.
Predlog za serviranje:
Seče se kao pita ili musaka, odlična je uz jogurt, paradajz salatu ili kao dodatak glavnom jelu.