Хрскаве, сочне и невероватно укусне тиквице: Рецепт који се преноси с колена на колено - лако се спрема
Сочне, мирисне и богате укусом – ове тиквице пуњене месом у парадајз сосу освајају на први залогај! Идеалне су за лаган, али заситан оброк који се једноставно припрема, а изгледа као да сте провели сате у кухињи. Рецепт који ћете радо понављати!
Летња сезона не може да прође без тиквица – лаганих, здравих и изузетно прилагодљивих за разна јела. Њихов неутралан укус и сочна текстура чине их савршеним партнером млевеном месу, па су пуњене тиквице једно од оних јела које воле и деца и одрасли. Било да их припремате за породични ручак, вечеру с пријатељима или као оброк за наредни дан, ово јело је пун погодак.
Тиквице пуњене млевеним месом у благом парадајз сосу представљају спој традиционалне кухиње и лаганих, здравијих оброка. Рецепт је једноставан, а резултат је сочно, ароматично и визуелно привлачно јело које се лако може сервирати и уз пиринач, пире кромпир или само уз комад хлеба.
Састојци:
За 4 особе:
- 4 средње тиквице
- 400 г млевеног меса (јунетина, пилетина или мешано)
- 1 главица црног лука
- 2 чена белог лука
- 1 шаргарепа (опционо)
- 200 мл пасирног парадајза
- 1 кашичица сушеног оригана или босиљка
- Со и бибер по укусу
- Маслиново уље
- По жељи: кашика павлаке или рендани сир за посипање
Припрема:
- Припрема тиквица:
Оперите тиквице, пресеците их по дужини и издубите средину кашиком. Издубљени део сачувајте – може се исецкати и умешати у фил. - Припрема фила:
На мало маслиновог уља пропржите ситно сецкан црни лук, додајте бели лук и, по жељи, рендану шаргарепу. Када омекшају, додајте млевено месо и пропржите док не промени боју. Додајте со, бибер, оригано и исецкану средину тиквица. - Пуњење тиквица:
Напуните тиквице месним филом и поређајте их у ватросталну посуду. - Сос:
У посебној чинији помешајте пасирани парадајз са мало воде, посолите и побиберите, па прелијте преко тиквица. Покријте посуду алуминијумском фолијом. - Печење:
Пеците у унапред загрејаној рерни на 200°Ц око 30–35 минута. Пред крај, скините фолију и по жељи поспите ренданим сиром или павлаком, па вратите у рерну још 5 минута да се запече.