Да ли и ви ово радите ујутро кад устанете? Највећа грешка због које се САЛО ЛЕПИ ЗА СТОМАК
Много људи ово ради чим устане, а не зна да је то највећа грешка.
Реалистичан приказ сала на стомаку уз празан тањир за доручак најбоље показује колико је јутарња грешка опасна. Због ње се масне наслаге гомилају, а ниво шећера нагло расте.
Прескакање доручка представља највећу грешку која покреће цео ланчани ефекат. Тело тада почиње да таложи сало на стомаку, а шећер скаче до плафона.
Јутро је најважнији део дана, али због бројних обавеза многи аутоматски прескоче први оброк. То није само лоша навика. На тај начин телу ускраћујемо енергију управо када му је најпотребнија, а оно нам то касније враћа кроз умор, глад и повећање телесне масе.
Откривамо зашто ова навика нарушава наше здравље и шта лекари препоручују као најбоље решење.
Како прескакање доручка подиже инсулин и лепи сало на стомак?
Када прескочимо доручак, у телу се покреће процес који се завршава накупљањем масног ткива, посебно у пределу стомака.
Дијабетолог и ендокринолог др Луиза Напиорковска објашњава због чега се то дешава.
- Недостатак доручка директно повећава концентрацију инсулина. То погоршава стање инсулинске резистенције. Високе вредности инсулина изазивају абдоминалну гојазност и негативно утичу на менталне функције.
Лекари наглашавају да ова грешка није опасна само за особе са здравственим проблемима. Повећава ризик од гојазности и срчаних болести управо због једног јединог пропуста. Сало се брже лепи, а шећер драстично скаче.
Зашто је доручак кључан за регулацију шећера
Код особа које већ имају проблема са регулацијом шећера, ризик је још већи. Студија из 2015. године објављена у часопису Диабетес Царе показала је да пацијенти са дијабетесом типа два који прескачу доручак имају веће шансе за нагле скокове глукозе током дана.
Професор Данијела Јакубовић са Универзитета у Тел Авиву наводи да прескакање доручка додатно оптерећује бета ћелије панкреаса. Тело тада теже регулише шећер, па улазимо у зачарани круг.
Наш први корак ка бољем метаболизму
Добра вест је да је решење једноставно. Потребно је да престанемо са овом јутарњом грешком. Да унесемо квалитетан доручак и не дозволимо да дан почиње празним стомаком. То је један од најлакших корака ка бољој регулацији шећера и смањењу масних наслага.
На тај начин лакше топимо сало са стомака, стабилизујемо ниво шећера и враћамо контролу над сопственим телом. Зато већ данас можемо да започнемо дан другачије. Тело памти сваку нашу одлуку, а ова може бити она која мења живот.
Напомена. Овај текст је информативног карактера и не представља медицински савет нити замену за стручну препоруку. Реакције организма на исхрану разликују се од особе до особе, па наведене информације не важе подједнако за све. За индивидуалне савете препоручује се консултација са лекаром или нутриционистом.