Да ли сте чули за ВОДЊИКУ? Заборављени напитак наших предака чини чуда за ваш ИМУНИТЕТ
Ова природна ферментисана освежавајућа течност некада је била неизоставни део свакодневице у руралним домаћинствима.
Водњика, традиционално пиће дубоко укорењено у народној култури Србије, представља драгоцени део наше гастрономске и етнолошке баштине.
Богата витамином Ц и антиоксидансима, водњика је данас поново откривена као здрав и аутентичан напитак из прошлих времена.
Њено порекло везује се за скромне, али сналажљиве генерације које су, у недостатку луксузних пића, користиле све дарове природе, пре свега бенефите дивљег воће. Највише се правила у планинским и шумовитим крајевима Србије, где су природна богатства нудила обиље трњина, дрењина, глога, клеке и шипурка. Свако домаћинство имало је сопствени рецепт, пажљиво чуван и преношен с колена на колено.
У временима када воћњаци нису били доступни свима, управо су те самоникле воћке постајале драгоцена сировина. Од њих је настајао напитак који је освежавао, јачао организам и чувао здравље током зимских месеци.
Начин припреме
Израда водњике не захтева сложене поступке, али тражи време и пажњу. Основа је увек комбинација трњина и воде, док се остали плодови додају ради богатијег укуса и мириса. Уз трњине, најчешће се користе дрењине, глог, шипурак, клека, као и дивље јабуке и крушке. У новије време, све чешће се додаје и сушено воће, попут сувих шљива, јабука или кајсија, које убрзава ферментацију.
Бенефиције за здравље
Водњика је природни еликсир. Захваљујући ферментацији и богатству дивљег воћа, овај напитак обнавља цревну флору, подстиче варење и доприноси јачању имунитета. Трњине, које су главни састојак, обилују витамином Ц, док остали плодови доприносе уносу минерала и антиоксиданата.
Осим што освежава, водњика делује и као благи диуретик, помажући телу да се ослободи токсина. У поређењу с куповним соковима, садржи врло мало природног шећера, па је идеална за оне који воде рачуна о исхрани и здравом начину живота.