Да ли знате шта радите свом организму када СОЛИТЕ ХРАНУ? Ово су последице с којима се можете сусрести
Уколико често користите со, можете изазвати здравствене компликације.
Српски народ је познат по учесталом коришћењу соли. Скоро сва јела додатно сланимо, не размишљајући о последицама.
Добро је познато да је претеран унос соли директно повезан са високим крвним притиском и срчаним тегобама, али многи не сматрају да ће баш они тиме бити погођени.
Претерани унос соли може довести до више компликација. Због тога што скупља воду, прекомерно присуство натријума доводи и до сталне жеђи. Од вишка текућине, може доћи до отицања, али и накупљене масноће у телу.
Будући да организам покушава да уклони сувишан натријум, с њим избацује и калцијум, што доводи до остеопорозе и других проблема с костима. Такође, рад бубрега обично знатно ослаби.
Ефекти смањења соли у исхрани могу бити неочекивани:
- нижи крвни притисак
- смањен ризик од срчаног и можданог удара
- избацивање вишка воде из организма
- смањење главобоља
- поправљено здравствено стање свих органа
- смањен ризик од рака желуца
Имајући ово у виду, следећи пут када пожелите да посолите храну добро размислите.
Србија Данас/Теамедица/Пренела С.П.