Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОБРЕ ВЕСТИ: Ако не волите да једете ПОВРЋЕ, довољно је само ОВО да уведете у исхрану

10.06.2018. 12:28
Пише:
Србија Данас
Čorba
Чорба / Извор: Профимедиа

Одличан извор витамина, гвожђа, влакана и антиоксиданата.

Многи од вас не воле да једу поврће, али сте свесни да треба да га једете због здравља.

БРАЗИЛЦИМА ТИТУЛА, А ПРВАК ЈЕ СРБИН Знате ли КОЈИ је наш фудбалер био НАЈБОЉИ играч Светског првенства? Не, НИЈЕ у Монтевидеу - било је то КАСНИЈЕ

Лепа вест је да не морате да једете сво поврће, довољно је да то буде само грашак.

Напитак за МРШАВЉЕЊЕ од САМО 3 САСТОЈКА за којим је свет ПОЛУДЕО! (РЕЦЕПТ)

Нутриционисти кажу да је ово поврће толико богато важним нутријентима да је права штета ако га не једете редовно.

Захваљујући високом нивоу протеина и влакана, грашак ће вам подићи ниво енергије, а ово поврће садржи и много витамина К, који често не уносимо у довољним количинама, а од велике је важности за здравље костију.

Нутрициониста открива шта да једете како бисте се ослободили акни!

Грашак је одличан извор витамина, гвожђа, влакана, антиоксиданата и протеина, каже нутрициониста Џеки Линч.

Grašak
Грашак / Извор: Профимедиа

Ово поврће из породице махунарки једно је од свега неколико врста поврћа које су одлични извори протеина, и управо је то разлог због којег многи протеински шејкови у основи имају сушени грашак.

Облик ушију открива скривене болести, али и тајне карактера

Свеж или смрзнути грашак одличан је додатак смутијима, а доносмо вам и још три добра разлога да једете више грашка овог лета.

Ово поврће је сјајан извор витамина К, нутријента који често превиђамо, а од виталне је важности за здравље наших костију. Витамин К неопходан нам је да бисмо могли да стварамо остеокалцин, који кости чини снажнијим јер појачава калцијум који се користи у процесу обнове коштаног ткива.

ЗНАТЕ ЛИ КОЛИКО ЈЕ МИРОЂИЈА ЗДРАВА? Откријте за ШТА се све КОРИСТИ ова зачинска биљка (ФОТО)

Грашак је, такође, пун и антиоксиданата, витамина Ц, Е и цинка, као и полифенола. Сви они одржавају наш имунитет у добром стању, тако да смањују ризик од инфекција.

Grašak
Грашак / Извор: Профимедиа

Ово поврће богато је и нутријентима који су важни за здравље срца и крвних судова, јер садржи много омега-3 масних киселина које умањују ризик од стварања крвних угрушака.

Грашак је и одличан извор Б витамина, који такође позитивно делује на здравље срца и умањује ризик од кардиоваскуларних болести.

СПАС У ПРАВИ ЧАС: Решите се УМОРА и БОЛОВА у ногама! (ВИДЕО)

Ако редовно једете ово поврће, имаћете и више енергије, пошто је грашак одличан извор гвожђа, али и влакана која су важна за одржавање нивоа шећера у крви стабилним. А кад нам је ниво шећера у крви стабилан, нема падова енергије нити "напада" глади у току дана.

ПИЈЕТЕ И ЈЕДЕТЕ У ХОДУ? Престаћете када видите шта се тада ДЕШАВА у вашем ОРГАНИЗМУ

Како да припремите грашак, а да искористите све ове важне нутријенте на најбољи могући начин?

Кувајте га што краће, у што мањој количини воде, тако смањујете могућност да се витамини раствориви у води (Б и Ц) "изгубе" током припремања. А ако волите смутије, можете додати шаку грашка у свој јутарни напитак.