Само ТРИ ШОЉИЦЕ дневно би вам могле ПРОДУЖИТИ ЖИВОТ! Кинески научнци открили НАПИТАК који ДОКАЗАНО УСПОРАВА СТАРЕЊЕ
Студија с Универзитета у Сичуану показује да конзумирање отприлике три шољице чаја дневно, посебно црног и зеленог чаја, може успорити биолошко старење. Истраживачи су открили да здраве хемикалије у чају, попут полифенола, теанина и кофеина, "позитивно утичу на старење" смањењем оштећења ћелија, чиме органи дуже задржавају функционалност
Три шољице чаја дневно могло би да успори биолошко старење, показује студија.
Здраве хемикалије у црном и зеленом чају могле би да "позитивно да утичу на старење" смањењем оштећења ћелија како би органи дуже радили, рекли су кинески истраживачи.
МЕНОПАУЗА се јавља и код МУШКАРАЦА! Како препознати КРИЗУ СРЕДЊИХ ГОДИНА - ево шта се дешава са ПСИХОМ и ТЕЛОМ!
ПРОМЕНИЛА ПОЛ из жене у мушкарца - При вађењу материце лекари доживели ШОК: Овај случај ДИГАО СВЕТ на ноге
Највеће користи су уочене код љубитеља пива, али и код осталих се видело побољшање након одређеног периода конзумирања.
Др Ји Ксианг, са Универзитета у Сичуану, рекао је: - Открили смо да конзумирање отприлике три шољице чаја дневно може имати користи против старења.
- То би могло бити због чињенице да чај садржи бројна биоактивна једињења.
Претходна истраживања су показала да пијење чаја може смањити ризик од дијабетеса и срчаних болести.
Чај садржи полифеноле, који су моћни антиоксиданси који такође могу помоћи у заштити од рака и неуродегенеративних болести попут деменције.
Најновија студија, објављена у часопису "Елсевиер The Ланцет Регионал Health - Вестерн Пацифиц", проучавала је како пиће утиче на биолошко старење - колико брзо ћелије пропадају.
Истраживачи су погледали податке од 5.998 одраслих у Британији старости од 37 до 73 године и 7.931 од 30 до 79 година у Кини.
Питали су их о томе колико чаја пију, укључујући зелени и оолонг чај, као и црни чај, који се обично меша са млеком у Британији.
Њихово биолошко старење је мерено коришћењем специјалних тестова крви који посматрају промене у ДНК људи.
Испијање било које количине чаја смањило је брзину старења током просечног двогодишњег праћења, а побољшања су достигла врхунац на три шољице дневно.
Др Ксианг је рекао: - Чај садржи различита биоактивна једињења, као што су полифеноли, теанин и кофеин, што може бити повезано са његовим потенцијалним ефектима против старења.
- Пријављено је да полифеноли модулирају микробиоту црева, што може имати важан утицај на регулисање промена у имунитету, метаболизму и когнитивним функцијама које су повезане са узрастом.