Домаћа КРЕМ ЧОРБА од барене пилетине и шаргарепе која јача имунитет - Пуна витамина, а припрема никад бржа и једноставнија
Један од најбољих начина да подржимо свој имунолошки систем је кроз исхрану богату хранљивим састојцима, а једна од најједноставнијих и најукуснијих опција је домаћа крем чорба од барене пилетине и шаргарепе.
Зима је време када је наш организам изложен бројним вирусима и бактеријама, па је још важније бринути се о јачању имунитета. Један од најбољих начина да подржимо свој имунолошки систем је кроз исхрану богату хранљивим састојцима, а једна од најједноставнијих и најукуснијих опција је домаћа крем чорба од барене пилетине и шаргарепе. Овај рецепт није само укусан, већ је и богат витаминима, минералима и протеинима који ће ојачати ваш организам и пружити му енергију и снагу у свакодневном суочавању са зимски изазовима.
За припрему ове крем чорбе потребно је само неколико основних састојака: пилеће месо, шаргарепа, лук, бели лук, и неколико зачина који ће допринети богатству укуса. Уз то, припрема је невероватно брза и једноставна, па не морате бринути да ћете потрошити много времена на кување.
Састојци:
- 2 пилећа батака или 300г пилећих груди
- 2 шаргарепе
- 1 мањи црни лук
- 2 чена белог лука
- 1,5 литара воде (или пилеће супе)
- 1 кашичица соли (по укусу)
- 1/2 кашичице бибера
- 1/2 кашичице куркуме (опционо, за додатне витамине и боју)
- 1 кашика маслиновог уља или кокосовог уља (опционо)
- 1 кашичица свежег першуна (опционо, за декорацију)
Припрема:
За почетак, ставите пилеће месо (батаке или пилеће груди) у шерпу, прелијте водом и ставите на средње јаку ватру. Пустите да се кува, повремено скидајући пену која се створи на површини. Током кувања можете додати мало соли и бибера, како би месо имало богатији укус. Када је пилетина кухана (око 30-40 минута), извадите је из шерпе и исцепкајте на мале комаде.
Док се пилетина кува, припремите поврће. Очистите шаргарепу, исеците је на колутове, а црни лук и бели лук ситно исецкајте. У истој води у којој се кувала пилетина, ставите шаргарепу и лук, и кувајте све док поврће не постане мекано (око 20 минута). Додајте бели лук и кувајте још 2-3 минута.
Када су поврће и пилетина спремни, све ставите у блендер. Миксајте док не добијете глатку, кремасту текстуру. Уколико вам чорба делује превише густа, можете додати мало воде или пилеће супе из шерпе, док не постигнете жељену конзистенцију.
Вратите све у шерпу и кувајте још неколико минута. Додајте још соли и бибера по укусу, а можете убацити и мало куркуме, која не само да ће обогатити боју чорбе, већ и пружити додатну дозу антиоксиданата.
Ако желите, на крају можете додати мало маслиновог уља за богатији укус и кремастији финиш. Послужите чорбу у дубљим тањирима, украсите са свежим першуном и уживајте у овој хранљивој, кремастој чорби која је савршен оброк за хладне дане.
Ова крем чорба је права витаминска бомба! Пилетина је богата протеинима који су кључни за јачање имуног система, док шаргарепа садржи висок ниво витамина А, који је важан за здравље очију, али и за подршку имунолошкој функцији. Бели лук је познат по својим антибактеријским својствима, док лук доприноси општем здрављу и јачању организма.
Ова чорба не само да пружа хранљиве састојке, већ је и изузетно укусна и свестрана – можете је јести као лагани оброк или уз неки здрав домаћи хлеб. Најлепше од свега је што се припрема за мање од сат времена, што значи да можете уживати у здравом оброку чак и током најзапосленијих дана.
Започните дан са овом крем чорбом и осигурајте себи потребну дозу витамина и хранљивих материја које ће вас држати здравима и енергичнима, чак и током хладних зимских месеци. Брза, једноставна, а тако корисна – ова домаћа крем чорба од пилетине и шаргарепе је прави избор за све који желе да ојачају имунитет и уживају у топлим, хранљивим оброцима.