Доносимо вам ТРИК како да препознате НАЈСЛАЂЕ МАНДАРИНЕ
Мандарине су једно од оних воћа које одмах асоцира на јесен и зиму – миришу на топлину дома и празнике.
Иако делује да је свака мандарина иста, истина је да постоје једноставни трикови који вам могу помоћи да увек изаберете оне најслађе и најсочније.
Најпре обратите пажњу на боју коре – што је мандарина тамније и равномерно наранџасте боје, то је вероватније да је зрела и пуна укуса. Ако приметите зелене нијансе, то може значити да још није сазрела до краја или да је сувља. Још један добар показатељ је тежина плода – тежа мандарина значи да има више сока, док су оне лакше углавном влакнастије и мање сочне.
Текстура коре такође много говори. Глатка и сјајна кора најчешће значи да је воће свеже и сочно, док сува, наборана или груба кора указује да је мандарина презрела или да је изгубила влагу. Добра мандарина би требало да има мекану, али еластичну кору која се лако одваја од меса. Ако је кора претанка и лепљива, воће може бити мање сочно.
Немојте заборавити ни мирис – он је често најбољи показатељ квалитета. Зрела мандарина има јак, пријатан, слаткаст мирис. Ако мириса готово да нема, највероватније није довољно зрела и укус ће бити благ.
Што се тиче облика, најсочније мандарине обично су благо спљоштене или овалне, док оне савршено округле често имају више коре него меса.
И на крају, обратите пажњу на бели слој испод коре (тзв. албедо). Ако је танак и мекан, мандарина ће бити пуна сока. Дебљи и влакнаст слој најчешће значи да ће унутрашњост бити сувља.
Укратко – бирајте теже, тамно наранџасте и лепо мирисне мандарине са глатком кором. Тако ћете увек уживати у пуном, слатком укусу овог зимског воћа.