Donosimo vam TRIK kako da prepoznate NAJSLAĐE MANDARINE
Mandarine su jedno od onih voća koje odmah asocira na jesen i zimu – mirišu na toplinu doma i praznike.
Iako deluje da je svaka mandarina ista, istina je da postoje jednostavni trikovi koji vam mogu pomoći da uvek izaberete one najslađe i najsočnije.
Najpre obratite pažnju na boju kore – što je mandarina tamnije i ravnomerno narandžaste boje, to je verovatnije da je zrela i puna ukusa. Ako primetite zelene nijanse, to može značiti da još nije sazrela do kraja ili da je suvlja. Još jedan dobar pokazatelj je težina ploda – teža mandarina znači da ima više soka, dok su one lakše uglavnom vlaknastije i manje sočne.
Tekstura kore takođe mnogo govori. Glatka i sjajna kora najčešće znači da je voće sveže i sočno, dok suva, naborana ili gruba kora ukazuje da je mandarina prezrela ili da je izgubila vlagu. Dobra mandarina bi trebalo da ima mekanu, ali elastičnu koru koja se lako odvaja od mesa. Ako je kora pretanka i lepljiva, voće može biti manje sočno.
Nemojte zaboraviti ni miris – on je često najbolji pokazatelj kvaliteta. Zrela mandarina ima jak, prijatan, slatkast miris. Ako mirisa gotovo da nema, najverovatnije nije dovoljno zrela i ukus će biti blag.
Što se tiče oblika, najsočnije mandarine obično su blago spljoštene ili ovalne, dok one savršeno okrugle često imaju više kore nego mesa.
I na kraju, obratite pažnju na beli sloj ispod kore (tzv. albedo). Ako je tanak i mekan, mandarina će biti puna soka. Deblji i vlaknast sloj najčešće znači da će unutrašnjost biti suvlja.
Ukratko – birajte teže, tamno narandžaste i lepo mirisne mandarine sa glatkom korom. Tako ćete uvek uživati u punom, slatkom ukusu ovog zimskog voća.