Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УКУС ГРЧКЕ који ОПИЈА! Сви смо чули за онај са сиром и месом, али да ли сте чули за МЛЕЧНИ БУРЕК - одушевљава још од 1922. године

25.08.2023. 20:22
Пише:
Србија Данас
galaktoboureko
галактобоуреко / Извор: Фото: ТикТок printscreen/itsstraja

Галактобоуреко можда није најједноставнији рецепт, али је сигурно најукуснија баклава коју ћете пробати

Уз овај рецепт осетите укус Грчке где год да сте! Захваљујући колачу Галактобуреко чији назив најбоље казује о каквој посластици је реч, у слободном преводу гласи млечни бурек (грч. γάλα која значи млеко, и буреко која потиче од речи бурек из турског језика), узбудићете сва ваша чула.

 Овај рецепт донели су имигранти који су избегли у Грчку из Мале Азије око 1922. године, а комбинује француску ноту деликатеса са укусом сирупа Блиског истока.

Наше маме и баке одавно тврде да су најбољи колачи они који се праве по принципу "одокативно". И заиста овај колач је доказ за то, припремите само једну шољу и све ће ићи као подмазано!

Припремите сада! КУВАНИ ПАРАДАЈЗ има бољи ефекат на здравље него свежи: ЧУВА ИМУНИТЕТ ДО ПРОЛЕЋА, смањује ризик за МНОГЕ БОЛЕСТИ

Припремите сада! КУВАНИ ПАРАДАЈЗ има бољи ефекат на здравље него свежи: ЧУВА ИМУНИТЕТ ДО ПРОЛЕЋА, смањује ризик за МНОГЕ БОЛЕСТИ

ЗНОЈЕЊЕ ДЛАНОВА као АЛАРМ: Осим што је непријатно, може бити показатељ проблема са ЈЕТРОМ и још једним ОРГАНОМ

ЗНОЈЕЊЕ ДЛАНОВА као АЛАРМ: Осим што је непријатно, може бити показатељ проблема са ЈЕТРОМ и још једним ОРГАНОМ

Галактобоуреко можда није најлакши десерт за направити, али ћете, кад га пробате, схватити да је дефинитивно вредан труда.

Мера је стандардна шоља од јогурта, односно киселог млека.

Потребно је:

  • 1/4 шоље гриза
  • 1 1/2 шоље шећера
  • 1/4 шоље густина
  • 6 јаја (благо умућена)
  • 1л млека
  • 1/2 шоље гриза
  • 12 кора за баклаву
  • 130г путера
  • 1 кашика коре од лимуна

Сируп:

  • 1 кашика сока од лимуна
  • 1/2 шоље шећера
  • 3/4 шоље воде
  • 1 штап цимета

Припрема:

СИРУП: Прво убацити све састојке који иду у сируп, довести до тачке кључања и склонити са стране. Постепено охладити. Охлађен сируп иде преко врућег бурека.

galaktoboureko
галактобоуреко / Извор: Фото: ТикТок printscreen/itsstraja

ФИЛ: У вруће млеко додати 1/4 гриза шоље гриза, 1 1/2 шећера, 1/4 густина, 6 умућених јаја и кору једног лимуна. Затим вратити на ринглу шерпу и додати још 1/2 шоље гриза и мешати док се не добије текстура као на снимку.

galaktoboureko
галактобоуреко / Извор: Фото: ТикТок printscreen/itsstraja

Тепсију подмазати путером. Сложити половину кора (6) и сваку премазати путером, шесту не, преко ње ставити фил. Коре треба да прелазе преко ивица тепсије. Када се стави фил, преко њега се ређа преосталих 6 кора по истом поступку. Део других 6 кора које прелазе ивицу одсећи, а првих 6 кора које прелазе ивицу пребацити преко као на видеу. Премазати их са преосталим путером, исећи и пећи 170-180 степени 30-45 минута.