Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Често једете ХРАНУ ИЗ КОНЗЕРВЕ? Нутриционисти откривају како УТИЧЕ НА ЗДРАВЉЕ, на једно ПОСЕБНО УПОЗОРАВАЈУ

27.09.2021. 16:58
Пише:
Србија Данас
konzerva
конзерва / Извор: Профимедиа

Главна брига стручњака су саме конзерве – многе користе такозвани бисфенол А или БПА

Вечно питање које мучи већину оних који се труде придржавати избалансираног начина исхране је свакако оно о храни у конзервама. Да ли уопште здрава, садржи ли штетне састојке, колико бисмо је често смели јести..? 

Za BBC o томе је проговорило неколико стручњака, с циљем да информишу људе о њиховим прехрамбеним навикама и стану на крај предрасудама. Реч је о дипломираним нутриционистима с вишегодишњим искуством.

Ставите СИРЋЕ у ВОДОКОТЛИЋ и оставите га да делује: Трик који ће вам олакшати живот! (ВИДЕО)

Ставите СИРЋЕ у ВОДОКОТЛИЋ и оставите га да делује: Трик који ће вам олакшати живот! (ВИДЕО)

ЗНАТЕ ЛИ ШТА СУ ОЧНЕ МУШИЦЕ? Ако пред очима понекад видите СВЕТЛУЦАВЕ ТАЧКИЦЕ И МАНТА ВАМ СЕ - ево шта то значи

ЗНАТЕ ЛИ ШТА СУ ОЧНЕ МУШИЦЕ? Ако пред очима понекад видите СВЕТЛУЦАВЕ ТАЧКИЦЕ И МАНТА ВАМ СЕ - ево шта то значи

Како би се конзервисана храна загревала на температури при којој се уништавају бактерије, буђ и квасци те инактивирају ензими (термичко конзервисање на врло високим температурама). Као и код "обичног" кувања, то значи да долази до уништавања одређених нутријената.

Најбоље опције

Управо из тог разлога, многи сматрају да је конзервисана храна заправо врло сиромашна нутријентима, а између такве и смрзнуте, бираће ову другу. Но то није увек паметнија ни боља опција, кажу нутриционисти.

Riba tilapija
Риба тилапија / Извор: Профимедиа

- Постоји читав низ конзервисаних врста хране које можете јести - од воћа, поврћа, кромпира и махунарки попут леблебија и леће до рибе, па чак и готових супа, прженог кукуруза и chilija. Но неке су врсте, нутриционистички гледано, боље од других. Конзервисана риба попут лососа је врло здрава. И махунарке су добар извор протеина и немају много масти", објашњава Бриџет Бенелам za BBC.

- Нажалост, до данас немамо много података о упоредби конзервисане и смрзнуте хране", додаје она уз напомену да значајнији губитак нутријената ни у једној ни у другој опцији не би требао постојати.

Главни нутријенти који се губе у процесу конзервације неки су витамини топљиви у води, а кључни су за здраву кожу, крвне жиле, кости и нервни систем - ипак је, дугорочно, најбоље најчешће бирати свежу храну.