Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЗБАЦУЈЕ ВИШАК ВОДЕ, ЧУВА СРЦЕ: Ево ЗАШТО НЕ смете ПРОПУСТИТИ сезону кестења!

11.10.2019. 19:00
Пише:
Србија Данас
Kestenje
Кестење / Извор: Фото: Инстаграм printscreen/lynhugge

Одличан избор за прохладне јесење вечери!

Сезона опадања лишћа доноси нам плод који је веома здрав и вредан када су у питању хранљиве материје, минерали и витамини. С јесени, кестен постаје једна од најчешћих посластица и састојака јела.

Као и други орашасти плодови, и кестен садржи масти, али у пуно мањој количини. Не гоји и садржи витамине који ће одлично деловати на организам. Здрава количина кестена на дан, како бисте могли да добијете сва његова позитивна својства, јесте 85 грама.

ОТКРИВАМО: Колико ДУГО сме храна да стоји у фриждеру пре него што је прогласимо "НЕЈЕСТИВОМ"?

ОТКРИВАМО: Колико ДУГО сме храна да стоји у фриждеру пре него што је прогласимо "НЕЈЕСТИВОМ"?

kestenje
кестење / Извор: Профимедиа

Хранљива својства кестена

Кестен садржи само грам масти и мање од 70 калорија на 30 грама. Садржи и витамин Ц, што га чини посебним орашастим плодом. Дневна доза од 85 грама кестена садржи чак 45% дневних потреба организма за витамином Ц.

Плод кестена богат је фолатима, што је иначе карактеристика зеленог лиснатог поврћа. У њему ћете осим витамина Ц пронаћи и витамине Б1, Б2 и Б6 и фолну киселину. Она је заслужна за формирање црвених крвних зрнаца и за синтезу ДНК. Ово је храна добра за труднице, јер спрјечава појаву аномалија код фетуса.

Не морате да га се одрекнете иако сте на дијети: Хит ХЛЕБ од бадемовог брашна (РЕЦЕПТ)

Не морате да га се одрекнете иако сте на дијети: Хит ХЛЕБ од бадемовог брашна (РЕЦЕПТ)

Једући кестење, у организам ћете унети и важне материје попут влакана, магнезијума, бакра, мангана, калцијума, гвожђа, цинка и калијума.

Уносом кестена, влакна ће помоћи да се смањи ниво холестерола. Од кестена може да се прави и брашно и пире, јер је, као и лешник и бадем, без глутена. С друге стране, има већи проценат скроба, због чега је сличнији кромпиру и кукурузу.

Кестен као лек

Овај плод можете да једете скуван, печен, као пире или припремљен у чају. У било којем облику, осетићете његов занимљив укус и добити све нутритивне вредности.

Чај од кестена

Кестење је познато по томе што помаже код пробавних и бубрежних тегоба. Чај од кестена помаже код симптома астме и бронхитиса.

ШОК! Нећете веровати шта се све налази у води са чесме

ШОК! Нећете веровати шта се све налази у води са чесме

Дивљи кестен за вене

Битно је знати разликовати дивљи од домаћег кестена, јер дивљи није за јело. Без обзира на то, од њега се праве разне тинктуре и креме, јер је и он веома лековит. Дивљи кестен као лек користи се код проблема с проширеним венама и попуцалим капиларама, код хемороида, болних менструација и увећане простате.

Кестен чува срце

У кестену се налази висок ниво моно-незасићених масти, као што су олеинска и палмитинска. Оне штите кардиоваскуларни систем и помоћи ће, уз влакна у кестену, да се снизи ниво холестерола.

čaj
чај / Извор: Профимедиа

Избацује вишак воде

Кестен има својство да избацује воду из организма, па тиме помаже код бубрежних и желудачних тегоба. Помоћи ће при циркулацији и протоку хране кроз црева, као и воде.

Лако и ефикасно: Решите се СТРЕСА помоћу ових 6 намирница

Лако и ефикасно: Решите се СТРЕСА помоћу ових 6 намирница

Делује противупално

Због својих противупалних својстава, кестен је идеална намирница за људе који пате од артритиса и реуме.