Колач који мами погледе и непца: Спој мака и беле чоколаде постао хит међу слаткољупцима
Иза раскоши крије се једноставна припрема, што га чини доступним и домаћицама које желе да одушеве своје госте без превише компликације.
У мору класичних посластица, један необичан, али очаравајуће укусан колач све чешће привлачи пажњу – реч је о колачу од мака и беле чоколаде, који не само да изгледа атрактивно, већ нуди и јединствено искуство укуса.
Тамна, богата текстура бисквита од мака савршено је балансирана кремастим слојем беле чоколаде, који доноси неодољиву слаткоћу и финоћу.
Мак, познат по свом ароматичном и орашастом укусу, не само да даје специфичан шмек овој посластици, већ је и богат извор калцијума и влакана. Спојен с глатком, раскошном белом чоколадом, резултат је колач који задовољава и најистанчаније гурманске укусе.
Естетски, овај колач изгледа попут минијатурног уметничког дела. Комбинација нежно жуте глазуре и шарених детаља у виду јестивих бомбоница и свежег цвећа, чини га визуелно савршеним за рођендане, венчања и друге свечаности. Но, иза те раскоши крије се једноставна припрема, што га чини доступним и домаћицама које желе да одушеве своје госте без превише компликације.
Састојци
За бисквит:
200 г млевеног мака
100 г млевених ораха или бадема (по жељи)
150 г шећера
5 јаја
1 кашичица прашка за пециво
100 мл уља
100 мл млека
Прстохват соли
Рендана корица једног лимуна (опционо)
За глазуру од беле чоколаде:
200 г беле чоколаде
100 мл слатке павлаке
1 кашика путера
Декорација (опционо)
Шарене чоколадне дражеје
Ситно цвеће за украс (јестиво)
Припрема
У већој чинији умутите јаја са шећером и прстохватом соли док смеса не постане пенаста.
Постепено додајте уље и млеко, настављајући с мућењем.
У посебној посуди помешајте млевени мак, орахе (или бадеме), прашак за пециво и лимунову корицу.
Суве састојке пажљиво умешајте у јаја, мешајући варјачом или спатулом док се све не сједини.
Сипајте смесу у претходно подмазан и брашном посут плех (отприлике 20x30 цм).
Пеците у унапред загрејаној рерни на 180°Ц око 25–30 минута, док чачкалица не изађе сува.
Оставите да се потпуно охлади пре преливања.
Припрема глазуре
У шерпици загрејте слатку павлаку до кључања, али не дозволите да проври.
Уклоните с рингле, додајте изломљену белу чоколаду и путер, па мешајте док се све не отопи у глатку масу.
Глазуру сипајте преко охлађеног бисквита и пажљиво је поравнајте спатулом.
Декорација
Пре него што се глазура стегне, украсите колач шареним дражејама и нежним цветовима по жељи.
Ставите колач у фрижидер на барем 1–2 сата како би се глазура лепо стегла.